Warmtepompdroger brandgevaar

Warmtepompdroger brandgevaar

Warmtepompdrogers veroorzaken minder brand dan gewone drogers, maar het risico blijft bestaan. Elke dag krijgen 3-4 Nederlandse gezinnen te maken met een drogerbrand. Hoewel deze drogers werken bij lagere temperaturen (5-35 graden), kunnen stofophoping, elektrische storingen en andere factoren nog steeds voor vlammen zorgen. Met een paar simpele gewoontes zoals regelmatige schoonmaak, goede ventilatie en het niet onbeheerd laten van je droger, kun je jezelf beschermen tegen dit gevaar.

Brandgevaar in je warmtepompdroger

Een warmtepompdroger werkt anders dan gewone drogers. De droger hergebruikt dezelfde lucht via een ingebouwde warmtepomp in plaats van steeds nieuwe lucht te verwarmen. De temperatuur blijft tussen 5 en 35 graden, maar brand kan nog steeds ontstaan.

Een warmtepompdroger kan branden door:

  • Stof dat de condensor verhit
  • Storingen in het koelsysteem
  • Kortsluiting in de elektronica
  • Olie die lekt uit de compressor
  • Statische elektriciteit in synthetische kleding

Bij het drogen komen pluisjes vrij. Het filter vangt veel op, maar zelfs bij lage temperaturen worden pluisjes heet en kunnen ze branden. Alle drogers kunnen branden, of ze nieuw zijn of niet. Drogers branden ook door elektrische storingen of vonken tussen metalen delen.

Gebruik je droger nooit als je weggaat, ook niet met automatische uitschakeling. Leeg je droger meteen na het programma om risico’s te beperken.

Brandgevaar feiten:

Risico Cijfer Betekenis voor jou
Brand bij warmtepompdrogers 60% minder dan gewone drogers Veiliger maar blijf alert
Drogerbranden in Nederland 150-200 per jaar 3-4 gezinnen per dag krijgen brand
Oorzaak drogerbranden 70% door slecht onderhoud Goed onderhoud verlaagt je risico

Moderne warmtepompdrogers bevatten veiligheidsmaatregelen:

  • Thermische schakelaars die stoppen bij hitte
  • Materialen die moeilijk branden
  • Sensoren die ongewone temperaturen detecteren
  • Automatische stop bij compressorproblemen

Zo voorkom je brand

Houd je droger stofvrij. Maak het pluizenfilter na elke droogbeurt schoon en controleer de afvoer regelmatig. Stof blokkeert ventilatoren, veroorzaakt oververhitting en mogelijk brand.

Laat je droger afkoelen na elke droogbeurt. Start niet meerdere programma’s achter elkaar. Zorg voor ventilatie zodat vochtige lucht ontsnapt. Dit voorkomt te hoge temperaturen in het apparaat.

Let op met kleding met losse delen zoals kraaltjes, studs of lovertjes. Deze raken los en komen in de ventilatoren terecht, wat oververhitting veroorzaakt. Een spijkerbroek met metalen knopen of een trui met pailletten brengt risico als onderdelen loskomen tijdens het drogen.

Veel moderne warmtepompdrogers hebben een sensor die meldt wanneer je het filter moet schoonmaken. Heb je geen sensor? Maak het filter na elke droogbeurt schoon. Gebruik nooit een droger met een beschadigd of ontbrekend filter – dit verhoogt het risico.

Hang een rookmelder op waar je droger staat voor extra veiligheid. Branden beginnen met rook, en een melder waarschuwt je snel. Sluit je droger direct aan op een geaard stopcontact – gebruik geen stekkerdoos of haspel. Houd 10 centimeter ruimte achter je droger zodat warmte ontsnapt.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale warmtepompdroger

Klik en start keuzehulp
1
2
3
4
Jouw warmtepompdroger

Warmtepompdroger keuzehulp

Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de warmtepompdroger zijn?

Warmtepompdroger keuzehulp

Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je drogen

Warmtepompdroger keuzehulp

De 3 warmtepompdrogers die het beste bij jou passen
Inhoudsopgave
Wist je dat?
Ook warmtepompdrogers kunnen in brand vliegen, maar met goed onderhoud en voorzichtigheid verklein je de risico’s aanzienlijk.
Picture of Jayden Wassink
Jayden Wassink

april 10, 2025

Veelgestelde vragen over een warmtepompdroger en het brandgevaar

Tot slot kun je hier nog lezen welke vragen andere consumenten vaak stellen over het brandgevaar van warmtepompdrogers.

Welke wasdroger is brandgevaarlijk?
Van alle soorten wasdrogers er zijn is de kans het kleinste dat je warmtepompdroger in de brand vliegt. Het apparaat gebruikt namelijk veel lagere temperaturen om je wasgoed te drogen, waardoor de kans op oververhitting veel minder groot is. Gemiddeld wordt de binnenkant niet warmer dan 35 graden. Ook is er geen warmte element aanwezig, wat het brandgevaar kleiner maakt dan bij andere drogers.

Bij een luchtafvoerdroger wordt de warmte lucht met een slang naar buiten afgevoerd. Het is aan te raden om hiervoor een gladde afvoerslang te gebruiken, zodat de kans kleiner is dat er vuil in blijf hangen. Condensdrogers hebben ook een hitte element, waardoor er hoge temperaturen worden bereikt.