Warmtepompdroger.nl

Geluid warmtepompdroger

Afhankelijk van waar jouw nieuwe warmtepomp droger komt te staan, kan het van groot belang zijn hoeveel geluid deze maakt tijdens het drogen. Luid, normaal, stil, extra stil: we leggen je tot in de puntjes uit wat ieder niveau precies betekent!
Picture of Yannick
Yannick

Warmtepompdroger expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • De geluidsniveaus voor drogers: Luid, normaal, stil & extra stil.
  • 'Stil' komt het meeste voor bij moderne warmtepompdrogers.
  • Wasmachines zijn over het algemeen luider dan warmtepompdrogers.

Wat is het geluidsniveau van een warmtepompdroger?

Als je op zoek bent naar een stille wasdroger, kijk je hiervoor naar het geluidsniveau. Deze vind je op het energielabel van iedere nieuwe droger. Het geluidsniveau van een warmtepomp droger wordt opgedeeld in 4 categorieën: Luid, gemiddeld, stil en extra stil. Hieronder leggen we per niveau in het aantal decibel (dB) uit hoeveel geluid je hierbij precies kan verwachten.

Luid

Wasdrogers met dit kenmerk zijn de luidste wasdrogers die er zijn. Ze produceren 67 decibel (dB) of meer tijdens het draaien. Dat is te vergelijken met een luide televisie of meerdere mensen die in dezelfde ruimte telefoneren. Je moet er rekening mee houden dat je deze drogers in de kamer ernaast ook kunt horen, ook al is het niet erg luid. In bijvoorbeeld een open keuken kan dit geluid wel als vervelend ervaren worden.

Echter, omdat een warmtepompdroger een innovatieve techniek gebruikt, zijn er erg weinig modellen die ‘luid’ zijn. Als je je zinnen al hebt gezet op een warmtepompdroger, zul je naar alle waarschijnlijkheid geen luide wasdroger in huis halen.

Gemiddeld

Warmtepompdrogers met een ‘gemiddeld‘ geluidsniveau, produceren 65 of 66 dB aan geluid. Deze modellen zijn nog hoorbaar. De luidheid hiervan is te vergelijken met een normaal gesprek. Je kunt een nieuwe wasdroger met geluidsniveau ‘gemiddeld’ zonder zorgen in de ruimte naast je woonkamer of slaapkamer zetten.

Stil

Dit is het meest voorkomende geluidsniveau bij moderne warmtepompdrogers. Deze modellen produceren slechts 63 of 64 dB, wat deze wasdroger geschikt maakt om te plaatsen in een open keuken of zelfs in de woonkamer. Uiteraard hoor je deze drogers nog wel. Ze maken een zoemend geluid, vergelijkbaar met het geluid van een vaatwasser.

Extra stil

Er zijn steeds meer warmtepompdroger modellen die extra stil draaien. Deze produceren maximaal 62 dB of nog stiller. Er zijn verschillende modellen op de markt die slechts met 58 dB drogen. Je kunt deze drogers zonder zorgen aanzetten wanneer je slaapt, zodat je kunt profiteren van de nachtstroom en kunt besparen op je energierekening.

Wat maakt meer lawaai, een wasmachine of een droger?

Dat gezegd hebbende, willen we je ook graag vertellen over het geluid dat een droger maakt, in vergelijking met dat van een wasmachine. Wasmachines maken namelijk aanzienlijk meer lawaai dan wasdrogers. Dit doen ze voornamelijk tijdens het centrifugeren. Daarbij draait de trommel van de wasmachine heel hard rond om zoveel mogelijk vocht uit het wasgoed te persen.

Drogers draaien ook tijdens het drogen, maar maken meer gebruik van warmte dan van de draaikracht. Hierdoor verbruiken drogers over het algemeen meer energie dan wasmachines, maar zijn ze dus ook een stuk stiller.

De conclusie is: Als je een nieuwe droger én wasmachine nodig hebt, kun je beter kijken naar het geluidsniveau van de wasmachine dan van de droger. Aangezien een wasdroger eigenlijk altijd stiller is dan een wasmachine.

Veelgestelde vragen over een geluid warmtepompdroger

Wat is de stilste warmtepompdroger?

De stilste warmtepompdroger zit op ongeveer 62 dB of lager. Hiermee kun je zonder probleem ’s nachts wassen. Zonder al te goed te zoeken, zul je ook wasdrogers tegenkomen die slechts 58 dB aan geluid maken. Vooral de merken Siemens en Bosch blinken hierin uit!

Wat als je een metaalachtig tikkend geluid hoort bij je wasdroger?

In de meeste gevallen komt wordt een metaalachtig geluid vanuit de wasdroger veroorzaakt door een metalen voorwerp in de trommel, zoals muntgeld, een knoop of een gesp. Bij twijfel of als je bang bent dat de trommel beschadigt, kun je het droogprogramma stopzetten en het voorwerp uit de trommel halen.

Waarom maakt mijn warmtepomp droger een zoemend geluid?

Als je wasdroger een zoemend geluid maakt tijdens het drogen, komt dit waarschijnlijk door de compressor of de ventilatoren. Dit is heel normaal en niks om je zorgen over te maken.

Waarom maakt mijn wasdroger een piepend of schurend geluid?

Een piepend of schurend geluid van je wasdroger, wijst op één van twee dingen: het pluizenfilter zit vol of de condensor zit verstopt. Beiden moet je met enige regelmaat schoonmaken om ervoor te zorgen dat je droger zijn werk goed en veilig blijft doen.

Wat is er aan de hand als je wasdroger een ratelend geluid maakt?

Als je wasdroger een ratelend geluid maakt, staat deze waarschijnlijk te dicht op de muur, je wasmachine of iets anders. Indien mogelijk kun je dit verhelpen door je wasdroger iets te verplaatsen en meer ruimte te geven.