Warmtepompdroger met reservoir

Je hoeft een wasdroger niet altijd aan te sluiten op de waterafvoer. Je kunt ook kiezen voor de opvang van het condenswater in een ingebouwd reservoir. Hiervoor moet je nieuwe warmtepompdroger uiteraard wel beschikken over zo'n reservoir en dat is niet altijd het geval. Ontdek hier wat de beste warmtepompdrogers met reservoir van 2024 zijn!
1

Bosch WTU87675NL

2

Samsung DV80TA220AE

3

Siemens WT7U4600NL SelfCleaning

4

Miele TSF 763 WP EcoSpeed

5

Siemens WT7U4660NL iQ500 iSensoric

Laatste update: 13 september 2024

1

Bosch WTU87675NL

2

Samsung DV80TA220AE

3

Siemens WT7U4600NL SelfCleaning

4

Miele TSF 763 WP EcoSpeed

5

Siemens WT7U4660NL iQ500 iSensoric

Laatste update: 13 september 2024

Foto van Yannick
Yannick

Warmtepompdroger expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Warmtepompdrogers kunnen het condenswater opvangen in een ingebouwd waterreservoir.
  • Hierdoor hoef deze niet aangesloten te worden op de waterafvoer, en kun je hem plaatsen waar je wilt.
  • De meeste warmtepompdrogers hebben een bak voor het condenswater, maar niet allemaal.
  • De beste warmtepompdroger met reservoir is de Bosch WTU87675NL

Wat is een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger is het meest energiezuinige en populaire type droger van het moment. Maar er zijn meer soorten wasdrogers. Traditionele drogers, zoals de condensdroger en de luchtafvoerdroger, gebruiken een verwarmingselement dat veel energie gebruikt en een hoge droogtemperatuur bereikt. Hierdoor is je wasgoed snel droog, maar is de kans op slijtage groot en maak je hoge energiekosten. Een warmtepompdroger droogt met een warmtepomp die de warme lucht hergebruikt. Hierdoor verbruikt deze aanzienlijk minder stroom, maar wordt deze ook minder warm. Door de lagere temperatuur blijft je kleding langer mooi, maar duurt een droogbeurt ook langer.

Omdat de warmtepompdroger zo zuinig droogt, kiezen de meeste huishoudens tegenwoordig voor dit type droger, en worden deze ook het meest geproduceerd.

Waarom een warmtepompdroger met reservoir?

Het vocht dat tijdens het drogen uit het wasgoed onttrokken wordt, moet ergens naartoe. Bij een afvoerdroger wordt de vochtige lucht met een buis naar buiten geleidt. Bij een condensdroger en een warmtepompdroger heb je meestal de keuze uit twee opties voor de condensafvoer.

  1. Waterreservoir: Het condenswater wordt opgevangen in een ingebouwde condensbak, ook bekend als reservoir. Dit reservoir moet regelmatig geleegd worden. Dat kan gewoon in de wasbak of douche.
  2. Waterafvoer: Hierbij sluit je de droger direct aan op de waterafvoer met een afvoerslang. Dit kost iets meer tijd bij de installatie van je droger, maar als deze is aangesloten, heb je hier geen omkijken meer naar.

In de meeste gevallen raden wij aan om te kiezen voor een aansluiting op de waterafvoer. Op de lange termijn is dit het makkelijkst en meest gebruiksvriendelijk. Het is echter niet altijd een optie, bijvoorbeeld als je geen waterafvoer hebt in de ruimte waar je je wasdroger wilt plaatsen. De meeste condens- en warmtepompdroger bieden allebei de bovenstaande opties, maar niet altijd. Let daarom, voor je een wasdroger koopt, heel erg goed op of dit model de condenswater afvoer mogelijkheid biedt die jij wilt.

Dit zijn de beste warmtepompdrogers met reservoir van 2024

Als je op zoek bent naar een energiezuinige droger, maar deze niet kan of wil aansluiten op een waterafvoer, heb je een wasdroger met een reservoir nodig. De meeste moderne warmtepompdrogers beschikken hierover, maar niet allemaal. Daarom hebben wij voor je uitgezocht wat de beste warmtepompdrogers met een waterreservoir zijn van 2024.

1

Beste warmtepompdroger met reservoir

Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A+++
Maakt weinig geluid
Topklasse bouwkwaliteit
Droogt snel
De Bosch WTU87675NL is een zeer zuinige wasdroger met een inhoud van 8 kilogram. Je droogt dus gemakkelijk kleine en grotere ladingen was van 2 of 3 personen. Het apparaat is van topklasse bouwkwaliteit waardoor hij jarenlang meegaat. Het apparaat heeft een SelfCleaning condensor. Hierdoor is er minder onderhoud nodig en blijft de wasdroger tijdens de hele levensduur efficiënt en energiezuinig drogen. Last van een allergie? De functie AllergyPlus haalt extra goed pollen, dierenharen en andere allergenen uit je wasgoed. Met een geluidsniveau van 64 decibel droogt het apparaat relatief stil. Je plaatst hem dus zonder problemen in de buurt van een slaapkamer.
Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A+++
Bespaart 1735 euro
Maakt weinig geluid
Basisklasse bouwkwaliteit
Droogt niet snel
De Samsung DV80TA220AE heeft vochtigheidssensoren, zodat je wasgoed niet langer droogt dan nodig. Zodra je handdoeken droog zijn, stopt de warmtepompdroger direct. Hierdoor blijven je favoriete T-shirts langer mooi. Met een vulgewicht van 8 kilogram droog je naast je normale ladingen ook grotere ladingen, zoals beddengoed voor 2 of 3 personen. Je vindt met de 14 droogprogramma's gemakkelijk de juiste instellingen voor je wollen truien of tenniskleding. Dit doe je ook nog eens energiezuinig dankzij het A+++ energielabel. Wil je niet steeds de condensbak legen? Sluit dan de meegeleverde condensafvoerslang aan op de droger, zodat het condenswater direct wegspoelt.
Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A+++
Maakt weinig geluid
Droogt snel
De Siemens WT7U4600NL is een zeer energiezuinige warmtepompdroger voor kleine en grotere ladingen kleding van 2 of 3 personen. De wasdroger heeft een zelfreinigende condensor die automatisch schoonspoelt. Zo heb je minder onderhoud en blijft je droger energiezuinig en efficiënt. Je hebt keuze uit droogprogramma's voor bijvoorbeeld overhemden, handdoeken en dekens. Door de topklasse bouwkwaliteit gaat deze jarenlang mee. Met een maximaal geluidsniveau van 64 decibel heb je geen last van lawaai. Je zet de droger daarom gerust vlak bij je slaapkamer of thuiswerkplek. Gebruik de meegeleverde condensafvoerslang om het apparaat op de waterafvoer aan te sluiten. Je hoeft de condensbak dan niet te legen.
Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A+++ -10%
Bespaart 1780 euro
Topklasse bouwkwaliteit
Droogt snel
Duur
Je droogt kleine en grotere ladingen kleding en beddengoed van 2 of 3 personen eenvoudiger en voorzichtiger in de Miele TSF 763 WP EcoSpeed. Dankzij de PerfectDry vochtigheidssensoren stopt het droogprogramma precies wanneer je wasgoed droogt is, waardoor je favoriete overhemd minder snel slijt. Komt je wasgoed uit een wasprogramma voor 40 graden Celsius? Selecteer dan de DryCare40 functie bij het droogprogramma om het programma aan te passen op stoffen met een maximale wastemperatuur van 40 graden. Zo besteed je minder tijd aan het sorteren van je shirts en broeken na het wassen. De warmtepomp droogtechniek van de automaat zorgt dat je je beddengoed en spijkerbroeken energiezuinig droogt. Met energieklasse A+++-10% bespaar je flink op je energiekosten per jaar.
Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A++
Maakt weinig geluid
Topklasse bouwkwaliteit
De Siemens WT7U4660NL is een energiezuinige A++ warmtepompdroger voor een huishouden van 3 of 4 personen. Door de zelfreinigende condensor hoef je de warmtewisselaar niet zelf schoon te maken. Hierdoor heb je minder onderhoud en blijft de wasdroger tijdens de gehele levensduur efficiënt en energiezuinig drogen. Met de draaiknop heb je keuze uit 14 droogprogramma's voor bijvoorbeeld handdoeken, lingerie en wol. Heb je haast? Gebruik dan het snelprogramma 'SuperKort 40', waarmee je in 40 minuten enkele kledingstukken droogt. Het vocht uit je wasgoed komt in een condensreservoir dat je tijdig moet legen. Met de meegeleverde condensafvoerslang voer je dit vocht automatisch af via de waterafvoer.

Voor- en nadelen van een warmtepompdroger met reservoir

Bij het kiezen van een warmtepompdroger met reservoir is het belangrijk om zowel de voordelen als de nadelen te overwegen. Hieronder hebben we alles voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

  1. Energiezuinig: Warmtepompdrogers gebruiken minder energie dan andere wasdrogers, wat je energiekosten laag houdt.
  2. Geen afvoerslang nodig: Het water wordt opgevangen in een reservoir, waardoor je geen afvoerslang of waterafvoer nodig hebt.
  3. Milieuvriendelijk: Door het lage energieverbruik zijn warmtepompdrogers beter voor het milieu.
  4. Zachtere droging: De lagere droogtemperaturen zijn vriendelijker voor je kleding, waardoor ze langer mooi blijven.
  5. Flexibele plaatsing: Omdat je geen afvoerslang nodig hebt, kun je de droger bijna overal plaatsen.

Nadelen

  1. Langere droogtijd: Omdat warmtepompdrogers met een lagere temperatuur drogen, is de droogtijd van warmtepompdroger iets langer dan dat van een condensdroger.
  2. Legen waterreservoir: Je moet onthouden het reservoir met regelmaat te legen. Sommige modellen geven aan wanneer de bak geleegd moet worden.
Warmtepompdroger met reservoir

Kiezen voor een warmtepompdroger met of zonder afvoerslang?

Over het algemeen zouden wij aanraden om te kiezen om je nieuwe wasdroger te sluiten op de waterafvoer. Dit is iets meer werk bij de installatie van je wasdroger, maar absoluut iets wat je zelfstandig en snel gedaan zal hebben in slechts een paar stappen. En als de warmtepompdroger aangesloten is, heb je er eigenlijk helemaal geen omkijken meer naar. De afvoer van het condenswater gaat helemaal automatisch.

Maar het is helaas niet altijd mogelijk om je droger op de waterafvoer aan te sluiten. De meest-voorkomende reden is dat je geen waterafvoer beschikbaar hebt waar je je wasdroger wilt plaatsen. En in zo’n geval is het natuurlijk ongelofelijk fijn om de optie te hebben om het condens water op te vangen in het reservoir. Het legen van de bak is eenvoudig, niet zwaar en snel gebeurd. Je plaatst het condenswaterreservoir terug, en je wasdroger is weer klaar voor gebruik!

Veelgestelde vragen over een warmtepompdroger met reservoir

Heeft een warmtepompdroger een opvangbak?

De meeste warmtepompdrogers hebben een opvangbak, maar niet elk model heeft er één. Dus als je van plan bent een nieuwe droger te kopen, controleer eerst in de eigenschappen of de droger die je op het oog hebt over een reservoir beschikt of niet.

Waar blijft het water van een warmtepompdroger?

Het water dat uit je kleding komt tijdens het drogen, wordt opgevangen in het reservoir van de warmtepompdroger. Dit reservoir moet je regelmatig legen. Sommige modellen hebben ook de optie om het water via een slang naar een afvoer te leiden, maar bij een model met reservoir is dit niet noodzakelijk.

Kun je een droger op dezelfde waterafvoer aansluiten als je wasmachine?

Ja, dat kan. In dit geval hoef je niet gebruik te maken van het reservoir. Je kunt een speciaal y-stuk kopen waarmee je twee afvoerslangen op één waterafvoer kunt aansluiten.