Energiezuinige warmtepompdroger

Ben jij op zoek naar een energiezuinige wasdroger? Een goede warmtepompdroger met energieklasse A+++ krijgt je wasgoed grondig droog met zo min mogelijk energieverbruik - en dus ook kosten! Meer weten? Ontdek hier de beste energiezuinige wasdroger van 2024.
1

Miele TSF 763 WP EcoSpeed

2

Miele TSH 783 WP EcoSpeed

3

Miele TSL 783 WP EcoSpeed & Steam

4

Miele TWR 780 WP EcoSpeed & Steam

5

Miele TWR 780 WP Eco & Steam

Laatste update: 13 september 2024

1

Miele TSF 763 WP EcoSpeed

2

Miele TSH 783 WP EcoSpeed

3

Miele TSL 783 WP EcoSpeed & Steam

4

Miele TWR 780 WP EcoSpeed & Steam

5

Miele TWR 780 WP Eco & Steam

Laatste update: 13 september 2024

Foto van Yannick
Yannick

Warmtepompdroger expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Warmtepompdrogers zijn de meest energiezuinige wasdrogers van dit moment
  • De beste warmtepompdroger heeft energieklasse A+++
  • Een duurdere warmtepompdroger is op lange termijn goedkoper vanwege de besparing op energiekosten.
  • De beste energiezuinige warmtepompdroger is de Miele TSF 763 WP EcoSpeed

Wat is een energiezuinige warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger is een droger die gebruikmaakt van een warmtepomp en een koelmiddel om natte kleren te drogen. Dit type droger is speciaal ontworpen om de jaarlijkse energiekosten en de impact op het milieu te verlagen. Warmtepompdrogers werken door warmte te hergebruiken, waardoor ze minder elektriciteit verbruiken. Dit maakt een energiezuinige warmtepompdroger de beste keuze voor het milieu én je energierekening.

Wat de energieklasse betreft, warmtepompdrogers hebben een energieklasse van A++ of zelfs A+++. Dit betekent dat ze veel minder energie verbruiken dan een standaard condens droger of afvoerdroger. Modellen met een hogere energieklasse zijn doorgaans iets duurder in aanschaf, maar deze kosten verdien je terug doordat je aanzienlijk minder energie verbruikt. Daardoor ben je met een energiezuinige wasdroger op de lange termijn eigenlijk altijd goedkoper uit dan met een normale wasdroger.

Dit zijn de beste warmtepompdrogers met A+++ van 2024

Als je een energiezuinige droger wilt, is een warmtepompdroger the way to go! Deze verbruiken veel minder stroom dan de alternatieven, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor je energierekening. Omdat warmtepompdrogers erg energiezuinig drogen, wordt het aanbod hierin steeds groter. Maar welke moet je kiezen? Dit zijn de meest energiezuinige wasdrogers van 2024!

Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A+++ -10%
Bespaart 1780 euro
Topklasse bouwkwaliteit
Droogt snel
Duur
Je droogt kleine en grotere ladingen kleding en beddengoed van 2 of 3 personen eenvoudiger en voorzichtiger in de Miele TSF 763 WP EcoSpeed. Dankzij de PerfectDry vochtigheidssensoren stopt het droogprogramma precies wanneer je wasgoed droogt is, waardoor je favoriete overhemd minder snel slijt. Komt je wasgoed uit een wasprogramma voor 40 graden Celsius? Selecteer dan de DryCare40 functie bij het droogprogramma om het programma aan te passen op stoffen met een maximale wastemperatuur van 40 graden. Zo besteed je minder tijd aan het sorteren van je shirts en broeken na het wassen. De warmtepomp droogtechniek van de automaat zorgt dat je je beddengoed en spijkerbroeken energiezuinig droogt. Met energieklasse A+++-10% bespaar je flink op je energiekosten per jaar.
Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A+++ -10%
Bespaart 1735 euro
Topklasse bouwkwaliteit
Droogt snel
Duur
Je droogt grote ladingen wasgoed in de Miele TSH 783 WP EcoSpeed warmtepompdroger. Door de ruime trommel droog je tot wel 9 kilogram beddengoed in één droogbeurt. Dat bespaart niet alleen tijd, maar ook nog eens energie. De automaat heeft een energieklasse van A+++-10%, waardoor je flink op je energierekening bespaart. De PerfectDry vochtigheidssensoren zorgen dat je nooit langer droogt dan nodig. De automaat stopt het droogprogramma automatisch wanneer je outfit klaar is om aan te trekken. Draai je een was van 40 graden Celsius en wil je je wasgoed niet sorteren? Kies dan voor de DryCare40 functie bij je droogprogramma. Het droogprogramma droogt zo extra voorzichtig, waardoor het scheiden van je wasgoed niet nodig is.
Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A+++ -10%
Bespaart 1780 euro
Maakt weinig geluid
Topklasse bouwkwaliteit
Droogt snel
Duur
Je haalt grote ladingen beddengoed relatief snel uit de tromme van de Miele TSL 783 WP EcoSpeed & Steam warmtepompdroger. De automaat heeft een droogcapaciteit van 9 kilogram, waardoor je alle was van de hele week in één keer droogt. Droog je een lading shirts met een maximale wastemperatuur van 40 graden Celsius? Kies dan voor de DryCare40 functie bij je droogprogramma. Zo droogt de automaat je wasgoed extra voorzichtig en is het niet nodig je wasgoed te scheiden. Om gedragen kleding enkel op te frissen zonder te wassen, kies je voor de PowerFresh stoomfunctie. De stoom verwijdert zo vervelende geuren, waardoor je favoriete overhemd weer fris ruikt. Dankzij energieklasse A+++-10% droog je je wasgoed zeer energiezuinig.
Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A+++ -10%
Maakt weinig geluid
Topklasse bouwkwaliteit
Droogt snel
Duur
Je droogt grote ladingen beddengoed en kleding in één keer in de ruime Miele TWR 780 WP EcoSpeed & Steam. Hierdoor bespaar je tijd en droog je extra energiezuinig dankzij energieklasse A+++-10%. Je droogt je wasgoed met 1 van de 22 verschillende droogprogramma's voor bijvoorbeeld overhemden, beddengoed en jeans. Wil je je favoriete shirt snel aan, maar ruikt dit naar oud parfum? Kies dan voor de PowerFresh stoomfunctie. Hiermee fris je gedragen kleding snel op met stoom zonder het te wassen. Je geeft je schone wasgoed een extra frisse geur met een FragranceDos geurflacon. Plaats deze eenvoudig in de vulopening van de droogautomaat en stel zelf de geurintensiteit in. Zo ruikt je beddengoed extra schoon wanneer je gaat slapen.
Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A+++ -10%
Bespaart 1780 euro
Maakt weinig geluid
Topklasse bouwkwaliteit
Droogt snel
Duur
Je droogt grote ladingen beddengoed en kleding in één keer in de ruime Miele TWR 780 WP Eco & Steam. Hierdoor bespaar je tijd en droog je extra energiezuinig dankzij energieklasse A+++-10%. Je droogt je wasgoed met 1 van de 22 verschillende droogprogramma's voor bijvoorbeeld overhemden, beddengoed en jeans. Wil je je favoriete shirt snel aan, maar ruikt dit naar oud parfum? Kies dan voor de PowerFresh stoomfunctie. Hiermee fris je gedragen kleding snel op met stoom zonder het te wassen. Je geeft je schone wasgoed een extra frisse geur met een FragranceDos geurflacon. Plaats deze eenvoudig in de vulopening van de droogautomaat en stel zelf de geurintensiteit in. Zo ruikt je beddengoed extra schoon wanneer je gaat slapen.

Zo werkt een warmtepompdroger

Een warmtepompdroger droogt op een andere manier dan andere soorten wasdrogers. Eerst wordt lucht verwarmd door een warmtepomp, en deze warme lucht wordt vervolgens door je natte kleding geblazen. De warme lucht neemt het vocht uit de kleding op en wordt daarna weer naar de warmtepomp geleid.

Hier komt het ingenieuze deel: in plaats van de warme, vochtige lucht naar buiten af te voeren, wordt deze opnieuw door de warmtepomp geleid. De warmtepomp haalt het vocht eruit, waardoor de lucht weer droog en opnieuw opgewarmd kan worden. Het koelmiddel in de warmtepomp zorgt ervoor dat de warmte efficiënt wordt overgedragen en hergebruikt. Het vocht dat uit de lucht is gehaald, wordt verzameld in een reservoir of via waterafvoer afgevoerd – afhankelijk van de mogelijkheden van de droger én jouw voorkeur, natuurlijk.

Wanneer kun je een wasdroger energiezuinig noemen?

Een droger met een energieklasse van A++ of hoger wordt als zeer energiezuinig beschouwd. Op het moment is een warmtepompdroger met energieklasse A+++ het beste wat er is. Deze drogers maken optimaal gebruik van technologieën zoals de warmtepomp, waardoor ze aanzienlijk minder elektriciteit verbruiken dan modellen met een lagere energieklasse.

Energiezuinige warmtepompdroger

Warmtepompdroger, condensdroger of luchtafvoerdroger?

Er zijn verschillende soorten wasdrogers en het is handig om te weten wat de verschillen zijn. De drie meest voorkomende types zijn de warmtepompdroger, de condensdroger en de luchtafvoerdroger. Hoe een warmtepompdroger werkt, weet je inmiddels. Dus bij deze een verdere uitleg van de andere typen.

Condensdroger

Een condensdroger werkt door lucht te verwarmen met behulp van een elektrisch verwarmingselement. De vochtige lucht wordt daarna naar een condensator geleid, waar het vocht wordt opgevangen in een condensbak of naar de waterafvoer wordt geleid. Hoewel condensdrogers minder duur zijn in aanschaf, verbruiken ze meer energie dan warmtepompdrogers. Ze hebben meestal energieklasse B. Dit maakt een condensdroger is verbruik vele malen duurder dan een warmtepompdroger.

Omdat een condensdroger een verwarmingselement gebruikt, bereikt deze een hogere temperatuur dan een warmtepompdroger gebruikt. Hierdoor is je wasgoed sneller droog in een condensdroger. Daartegenover staat echter wel dat de hogere droogtemperatuur de kans op het slijten en krimpen van je kleding vergroot.

Luchtafvoerdroger

Met betrekking tot de droogtechniek en droogtemperatuur, werkt een (lucht)afvoerdroger in grote lijnen hetzelfde als een condensdroger, maar deze voert de vochtige, warme lucht direct af naar buiten via een slang die je ofwel tussen je raam bevestigt of vastmaakt aan een gat in je muur. Hierbij gaat erg veel warmte, en dus energie, verloren. Afvoerdrogers hebben meestal energieklasse C.

Afvoerdrogers zijn over het algemeen erg goedkoop in aanschaf, maar verbruiken ook de meeste energie. Omdat ze zo veel energie verbruiken, ben je op de lange termijn een stuk duurder uit. Daarom worden er in Nederland nog maar nauwelijks afvoerdroger verkocht.

Het energieverbruik van een warmtepompdroger

Het energieverbruik van een warmtepompdroger is aanzienlijk lager dan dat van andere drogers. De manier waarop deze droger warmte hergebruikt, maakt het mogelijk om je kleding te drogen met minder elektriciteit. Binnen de warmtepompdrogers zijn er verschillende energieklassen, variërend van A++ tot A+++. Hoe hoger de energieklasse, hoe minder stroom het apparaat verbruikt. In de onderstaande tabel kun je aflezen hoeveel stroom een wasdroger verbruikt per type model en energieklasse.

Bron: Milieu centraal: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-in-huis/wasdroger/

Voor- en nadelen van energiezuinige warmtepompdrogers

Een energiezuinige warmtepompdroger heeft veel voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Hieronder hebben we alles voor je op een rijtje gezet!

Voordelen

  1. Lage energiekosten: Een energiezuinige warmtepompdroger is op de lange termijn de meest goedkope optie.
  2. Milieuvriendelijk: Omdat de droger minder energie verbruikt, is hij beter voor het milieu.
  3. Kleding gaat langer mee: Omdat het met een lagere temperatuur gedroogd wordt, blijft je wasgoed langer mooi.
  4. Groot aanbod: De meeste fabrikanten focussen op energiezuinige warmtepompdrogers, dus je hebt ruimte keuze.
  5. Gebruiksvriendelijk: Denk aan opties zoals een zelfreinigende condensor, automatisch uitschakelen en verschillende droogprogramma’s.
  6. Stil in gebruik: Het maximale geluidsniveau van warmtepompdroger krijgt vaak het label ‘stil’ of ‘extra stil’.
  7. Opvang in reservoir of waterafvoer: Jij hebt bij de meeste modellen de keuze hoe je het condenswater afvoert.

Nadelen

  1. Hogere aanschafprijs: Warmtepompdrogers zijn meestal in aanschaf duurder dan andere drogers.
  2. Langere droogtijd: Omdat de droger met een lagere temperatuur droogt, duurt het drogen iets langer.
Energiezuinige warmtepompdroger

Veelgestelde vragen over een zuinige warmtepompdroger

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepompdroger?

Het stroomverbruik van een warmtepompdroger hangt af van de energieklasse en hoe vaak je de droger gebruikt. Een warmtepompdroger met energieklasse A+++ verbruikt ongeveer 1,5 kWh bij iedere droogbeurt, terwijl een droger met energieklasse A++ iets meer verbruikt. Hoeveel dit precies is, verschilt per model en is af te lezen van het energielabel.

Hoe energiezuinig is een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger is de meest energiezuinige droger die er is! Door het hergebruiken van warmte verbruikt een warmtepompdroger tot wel 50% minder energie dan andere typen drogers. Dit maakt de warmtepompdroger een uitstekende droger voor huishoudens die zowel milieubewust als economisch slim willen drogen. Een nieuwe warmtepompdroger heeft meestal energieklasse A+++ of A++.

Wat is de beste en zuinigste wasdroger?

De beste energiezuinige wasdroger is een warmtepompdroger met energieklasse A+++. Als je een nieuwe wasdroger zoekt, raden wij een hoogwaardig model aan uit onze lijst met de beste energiezuinige warmtepompdrogers van 2024 (zie eerder op deze pagina). Hier vind je erg energiezuinige wasdrogers die een besparing op je energierekening opleveren die je kunt doortellen over de gehele levensduur van het apparaat!