Warmtepompdroger.nl

Warmtepompdroger afvoer aansluiten

Een wasdroger haalt het vocht uit de kleding tot het helemaal droog is. Maar wat gebeurt er met dat water? Dit kan worden opgevangen in een reservoir, of kan automatisch worden afgevoegd naar de waterafvoer. De meeste mensen kiezen hiervoor, omdat je hierdoor minder omkijken hebt naar je wasdroger. Maar hoe werkt het precies? Dat leggen we hier haarfijn aan je uit.
Picture of Yannick
Yannick

Warmtepompdroger expert sinds 2017

Wat je moet weten

 • Je warmtepompdroger aansluiten op de waterafvoer is makkelijk en snel.
 • Meestal vind je de aansluiting van de waterafvoer rechts onderin aan de achterkant.
 • Als je een nieuwe wasdroger koopt, krijgt je vaak een meegeleverde afvoerslang.

Waterafvoer mogelijkheden

Warmtepompdrogers zijn geweldige apparaten die helpen bij het drogen van kleding, maar het afvoeren van condenswater kan soms een uitdaging zijn. Er zijn verschillende manieren om met dit condenswater om te gaan. Bij de meeste drogers kun je kiezen uit twee opties: het water opvangen in het ingebouwde reservoir of de droger aansluiten op de waterafvoer. We leggen de verschillen graag aan je uit.

Condensreservoir

Een condensreservoir vangt het vocht op dat tijdens het droogproces uit je kleding komt. Dit reservoir moet regelmatig geleegd worden, bijvoorbeeld in een wasbak of de douche. Het is een eenvoudige oplossing die goed werkt voor mensen die hun droger niet in de buurt van een afvoer hebben staan. Het is belangrijk om dit reservoir regelmatig te controleren en legen om te zorgen dat je droger optimaal blijft werken en om lekkages te voorkomen.

Waterafvoer

Als je de mogelijkheid hebt om je warmtepompdroger direct op een waterafvoer aan te sluiten, is dit een handige optie. Het bespaart je de moeite van het steeds legen van het condensreservoir. Voor deze aansluiting heb je een standaard afvoerslang nodig. Als je een nieuwe warmtepompdroger koopt, krijg je meestal een nieuwe afvoerslang meegeleverd. Maar als dit niet het geval is kun je ook een nieuwe afvoerslang kopen, bijvoorbeeld bij de bouwmarkt.

De aansluiting van de waterafvoer is gelukkig helemaal niet ingewikkeld. Verschillende merken kunnen echter beschikken over een andere aansluiting. Daarom lees je hieronder precies hoe je ieder merk warmtepompdroger op de afvoer aansluit. Wees je er echter bewust van dat er ook in verschil kan zijn van model tot model, dus raadpleeg bij zorgen altijd de handleiding van jouw specifieke wasdroger.

 1. AEG en Zanussi warmtepompdroger aansluiten op afvoer: Nieuwe AEG en Zanussi wasdrogers hebben vaak een meegeleverde afvoerslang die je eenvoudig kunt aansluiten op de achterkant van de droger. Het andere eind van de slang stop je in de afvoerbuis.
 2. Asko warmtepompdroger aansluiten op afvoer: Ook bij Asko wasdrogers vind je een afvoeraansluiting doorgaans aan de achterkant. Verbind de meegeleverde slang met deze aansluiting en zorg ervoor dat deze stevig vastzit. Leid de slang vervolgens naar je bestaande afvoer.
 3. Bauknecht warmtepompdroger aansluiten op afvoer: Je vindt de waterafvoer van een Bauknecht warmtepompdroger rechts onderin aan de achterkant. Meestal wordt een passende afvoerslang meegeleverd. Bevestig deze goed en controleer op lekkages bij het eerste gebruik.
 4. Samsung warmtepompdroger aansluiten op afvoer: Samsung drogers zijn vaak voorzien van een eenvoudige aansluiting. Bevestig de afvoerslang aan de aansluiting aan de achterkant van de droger en zorg ervoor dat deze goed vastzit. Leid de slang vervolgens naar de afvoerbuis van de waterafvoer.
 5. Beko warmtepompdroger aansluiten op afvoer: Voor Beko drogers is het proces vergelijkbaar. Je vindt de aansluiting onderin aan de achterkant, sluit de afvoerslang hierop aan en leid deze naar de dichtstbijzijnde afvoer. Zorg dat de slang goed bevestigd is en geen knikken heeft.
 6. Bosch en Siemens warmtepompdroger aansluiten op afvoer: Bosch en Siemens drogers delen vaak dezelfde aansluitmethode aangezien ze dezelfde fabrikant hebben. Sluit de meegeleverde waterafvoerslang aan op de droger en zorg dat deze goed bevestigd is en leid de slang naar je afvoer.
 7. Whirlpool warmtepompdroger aansluiten op afvoer: Bij een Whirlpool droger zit de aansluiting van de waterafvoer aan de achterkant van de machine. Plaats de afvoerslang om zijn plek en bevestig deze aan de droger en stop hem in de waterafvoer.
 8. Miele warmtepompdroger aansluiten op afvoer: Bij een Miele wasdroger sluit je de afvoerslang aan op de droger en leid deze naar de waterafvoer. Zorg ervoor dat de slang correct is aangesloten en dat er geen knikken of blokkades zijn.
 9. Haier warmtepompdroger aansluiten op afvoer: Haier drogers hebben ook een afvoeraansluiting aan de achterkant van de machine zitten, meestal rechts onderin. Sluit hier de afvoerslang op aan en leid deze naar je afvoer.
 10. LG wasdroger aansluiten op afvoer: Ook bij een LG wasdroger zit de aansluiting van de waterafvoer aan de achter- en onderkant van de droger. Draai de meegeleverde afvoerslang hierop aan en stop de andere kant van de slang in de waterafvoer.

Wasmachine en warmtepompdroger samen aansluiten op een afvoer

Het is mogelijk om je wasmachine en warmtepompdroger op dezelfde afvoer aan te sluiten met behulp van een Y-stuk of splitter. Op deze manier kunnen je wasmachine en wasdroger dichtbij elkaar staan, bijvoorbeeld gestapeld, zonder dat je twee verschillende waterafvoer-aansluitingen nodig hebt.

Het Y-stuk maakt het mogelijk om beide apparaten op één afvoerbuis te laten lozen. Zorg dat deze verbindingen stevig zijn en regelmatig gecontroleerd worden. Je koopt zo’n onderdeel bijvoorbeeld online of bij een bouwmarkt.

Afvoerslang of -buis controleren

Om te garanderen dat de waterafvoer van je warmtepompdroger soepel verloopt, is het belangrijk dat er geen knikken, blokkades, scheuren of lekkages zijn in de waterafvoerslang. Maar controleer deze niet alleen bij de aansluiting van de waterafvoer, maar ook met enige regelmaat erna.

Door hier alert en proactief in te zijn voorkom je grote problemen in de toekomst.

Condensreservoir zit toch vol met water

Als je condensreservoir vol raakt ondanks een afvoeraansluiting, controleer dan de verbinding van de afvoerslang. Zorg dat deze goed vastzit en vrij is van verstoppingen of knikken.

Ook mag de afvoerslang niet te diep in de waterafvoer zakken. Dan loopt het condenswater namelijk niet goed weg. Met een speciale klemmen of beugels kun je de afvoerslang vast zetten, zodat deze goed op zijn plek blijft.

Veelgestelde vragen over een warmtepompdroger afvoer aansluiten

Heb je voor een warmtepompdroger een afvoer nodig?

Nee, maar het is wel handig. Als je geen afvoer gebruikt, moet je het condensreservoir regelmatig legen. De meeste warmtepompdrogers en condensdrogers beschikken over een condensbak of reservoir dat het water opvangt, als je daarvan gebruikmaakt hoef je de wasdroger niet aan te sluiten op de waterafvoer. Wat wel van groot belang is, is dat je het water uit het reservoir terug gooit in de wasbak of douche. Ander loop je het risico dat deze overstroomt.

Kun je een warmtepompdroger overal neerzetten?

Ja, je kun een warmtepompdroger in principe overal kwijt, mits je gebruikmaakt van het reservoir. Als je je wasdroger wilt aansluiten op de waterafvoer, is het belangrijk dat er een waterafvoer op zijn plek bevindt.