Warmtepompdroger.nl

Levensduur warmtepompdroger

Gemiddeld mag je ervan uitgaan dat een warmtepompdroger 11 jaar mee zal gaan, maar daarbij moet je er wel rekening mee houden dat je op de juiste manier met het apparaat omgaat. Goed onderhouden drogers gaan langer mee, en ook de bouwkwaliteit en het aantal keer dat je droogt hebben invloed op de levensduur. Op deze pagina lees je alles over de levensduur van een warmtepompdroger en wat je kunt doen om deze te verlengen.
Picture of Yannick
Yannick

Warmtepompdroger expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Een duurdere wasdroger gaat langer mee dan een goedkopere wasdroger.
  • Goed onderhouden drogers hebben een langere levensduur.
  • Kies altijd voor het juiste vulgewicht van je droger.

Wat is de levensduur van een warmtepompdroger?

De levensduur van een warmtepompdroger geeft aan hoe lang het apparaat mee gaat totdat je een nieuwe moet aanschaffen. Online kun je vaak per merk vinden wat de gemiddelde levensduur is, maar er zijn nog veel andere factoren die hier invloed op hebben.

Wat bepaalt de levensduur van een warmtepompdroger?

De levensduur wasdroger is afhankelijk van een aantal verschillende factoren en dat geldt ook voor een warmtepomp droger. In de eerste plaats moet je rekening houden met hoe vaak je de wasdroger gebruikt. Hoe vaker je het apparaat gebruikt, hoe minder lang deze mee zal gaan. Kies voor een hoger vulgewicht dan je wasmachine, want met een kleiner vulgewicht is de kans groot dat je vaak in meerdere beurten al je wasgoed moet drogen.

Ook de bouwkwaliteit van de warmtepompdroger is van invloed op hoe lang het apparaat meegaat. Stevig gebouwde drogers kunnen beter tegen een stootje en zijn daardoor ook duurzamer. Hiervoor is het materiaal van de behuizing, de trommel en de motor van belang. De kwaliteit kan worden opgedeeld in de basis-, midden- en topklasse. Het is vanzelfsprekend dat een topklasse wasdroger langer mee gaat dan een model met een basisklasse bouwkwaliteit.

Zo kun je de levensduur van je warmtepompdroger verlengen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je warmtepompdroger zo lang mogelijk mee gaat.

In de eerste plaats kun je ervoor kiezen om de droogbeurten zo veel mogelijk te beperken. Spaar dus liever zo veel mogelijk wasgoed op, in plaats van meerdere keren kleine ladingen te drogen.

Een te volle trommel is daarentegen ook niet goed. Het apparaat moet dan te hard werken om al je wasgoed droog te krijgen en dat versnelt het slijtageproces.

Zorg er daarbij ook altijd voor dat de warmtepompdroger goed recht staat. Controleer regelmatig of het apparaat nog waterpas staat en corrigeer dat indien nodig. Een scheve droger heeft meer moeite om de trillingen op te vangen en ook dat versnelt de slijtage.

Je kunt het opvangen van de trillingen ook ondersteunen met speciale dempers. Deze geven de warmtepompdroger een beetje tegenwicht, wat ook slijtage tegengaat.

Tot slot moet je het apparaat ook goed schoon houden. Een zelfreinigende condensor kan dit proces gemakkelijker maken. De pluizenfilter moet je wel zelf na iedere droogbeurt legen, bij een nieuwe warmtepompdroger zit er vaak een sensor die aangeeft wanneer het tijd is om een onderdeel schoon te maken. Gebruik voor het onderhoud simpelweg een vochtige vaatdoek, je hebt geen speciale spullen nodig.

Garantie en service op warmtepompdrogers

Het verschilt per merk hoe het zit met de garantie en service van je warmtepompdroger. De meeste merken hebben een standaard garantie van een aantal jaar, maar er zijn ook modellen waar je de garantie extra bij moet kopen.

Onderdelen van een warmtepompdroger vervangen kan erg duur zijn, waardoor het wel kan lonen om in een extra garantie te investeren.

Veelgestelde vragen over een levensduur warmtepompdroger

Heb je nog wat wasdroger keuzehulp nodig? Lees dan hier welke vragen andere consumenten vaak stellen.

Wat gaat langer mee warmtepompdroger of condensdroger?

Gewone condensdrogers hebben over het algemeen een kortere levensduur dan warmtepompdrogers. Dit komt met name doordat er bij een warmtepompdroger op lage temperaturen wordt gedroogd en dat hele proces kost minder energie. Dit is de reden waarom een warmtepompdroger aangeprezen wordt, maar houd er rekening mee dat het per merk kan verschillen.

De in de praktijk geteste levensduur van een duurdere wasdroger is over het algemeen hoger dan die van een goedkopere wasdroger.

Welke droger gaat het langst mee?

De daadwerkelijk levensduur van een wasdroger hangt af van veel verschillende factoren. Hoe beter je met je droger omgaat, hoe langer deze mee gaat. Zo kun je ook een droger met een kortere verwachte levensduur heel lang mee laten gaan, maar ook andersom. Warmtepomp drogers met een lange standaard aangegeven levensduur gaan niet lang mee als je te veel droogt, vaak de trommel te vol doet en niet vaak genoeg onderhoud pleegt.

Wat is de levensduur van een wasdroger?

Gemiddeld heeft een wasdroger een levensduur van ongeveer 11 jaar, maar het hangt altijd af van hoe je met het apparaat omgaat. Houd er rekening mee dat goedkopere modellen vaak veel minder lang mee gaan dan duurdere warmtepomdrogers.