Warmtepompdroger.nl

Verbruik warmtepompdroger

Het energieverbruik wasdroger is een veelbesproken onderwerp, want iedereen probeert zeker nu een beetje meer controle over het totale energieverbruik te krijgen. Energiezuinig drogen kan jaarlijks wel €50 schelen, want het verbruik is meer dan drie keer lager dan bij andere drogers. Warmtepomp drogers zijn aanzienlijk zuiniger en het kan echt lonen om nu een duurdere warmtepompdroger aan te schaffen en deze in de komende jaren terug te verdienen.
Picture of Yannick
Yannick

Warmtepompdroger expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Een warmtepompdroger is de zuinigste wasdroger en gebruikt 0,80 kWh per droogbeurt.
  • Een luchafvoerdroger verbruikt 2,88 kWh per droogbeurt.
  • Een nieuwe warmtepompdroger kopen kan op de lange termijn goedkoper zijn.

Wat is het energieverbruik van een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger is echt een energiezuinige droger, de wasdroger verbruikt namelijk veel minder dan andere drogers. Het energieverbruik van een warmtepompdroger met energielabel A+++ is 0,80 kWh per droogbeurt. Bij een condensdroger met energielabel B is dit al 2,65 kWh en bij een luchtafvoerdroger met energielabel C is dit 2,85 kWh per droogbeurt.

Hoeveel kun je besparen met een warmtepompdroger?

Ben je op zoek naar een nieuwe wasdroger? Dan is een warmtepompdroger de meest energiezuinige wasdroger die je kunt vinden. Vergeleken met de gemiddelde condensdroger bespaar je per jaar flink op je kosten voor energie.

Vooral wanneer je vaak droogt is het erg rendabel om voor een warmtepompdroger te kiezen. 0,80 kWh per droogbeurt kost je per jaar namelijk ongeveer €22, terwijl dat voor 2,85 kWh kan oplopen tot €75 per jaar. Dit is voor een stroomprijs van 22 cent per kWh, maar dat kan in de huidige markt al heel snel veel meer worden.

In combinatie met een energiezuinige wasmachine kun je jaarlijks dus tot wel honderden euro’s besparen op je energierekening. Een was droogcombinatie met het hoogste energielabel is vaak nog minder zuinig dan twee losse apparaten met een hoog energielabel.

Ook kun je er eens over nadenken om je oude wasdroger te vervangen door een nieuwe warmtepompdroger. Je moet dan nu even een flink bedrag neerleggen, maar met een zuinige droger verdien je je investering vrijwel altijd weer terug.

Kun je een energiezuinige warmtepompdroger terugverdienen?

Over het algemeen is een warmtepompdroger iets duurder dan een was droogcombinatie, condensdroger of afvoerdroger. Daar staat dan wel tegenover dat het energieverbruik zo veel lager is, dat je het apparaat gemakkelijk terug kunt verdienen.

Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen de 4 en 5,5 jaar. De lengte van de tijd die je nodig hebt om het apparaat terug te verdienen is afhankelijk van de energieklasse, de verkoopprijs en het vulgewicht.

Wanneer je een warmtepompdroger gebruikt met een vulgewicht van 7 kg, een verkoopprijs van €599 en energieklasse A+++, kun je per jaar tot wel €160 besparen op je kosten voor energie. Dit is vergeleken met een droger die energielabel B heeft. Als je nu een droger gebruikt die een lagere energieklasse heeft, kun je per jaar dus nog meer besparen.

Een warmtepompdroger waarin je 8 kg wasgoed kwijt kunt is ook iets duurder. Ga hierbij uit van een verkoopprijs van €799. Per jaar kun je met dit apparaat tot €175 besparen op je jaarlijkse energiekosten. In totaal duurt het dus ongeveer 4 jaar en 6 maanden voordat je het volledige aankoopbedrag hebt kunnen besparen.

Tot slot moet je er voor een warmtepompdroger met een hoger vulgewicht van 9 kg rekenen op een aanschafprijs van ongeveer €999. Jaarlijks kun je tot €190 besparen op je energiekosten, wat betekent dat je er ongeveer 5 jaar en 6 maanden over zal doen om de kosten volledig terug te verdienen.

Kijk op het energielabel voor het precieze verbruik van de warmtepompdroger

De bovenstaande berekeningen zijn een schatting van wat de gemiddelde verbruiker aan energie kan besparen, als je wil weten hoeveel jouw warmtepompdroger gebruikt, dan kun je dat controleren op het energielabel. Alle labels lopen van A+++ tot D. Op dit moment worden er echter alleen nog warmtepompdrogers gemaakt die A+++ tot B hebben. Anderen worden nog wel verkocht, maar mogen niet meer nieuw worden gemaakt.

Bovenaan het energielabel staat in welke energieklasse de warmtepompdroger zit en daar onder staat er aangegeven hoe veel het apparaat verbruikt in kWh per jaar. Maak een schatting van hoe vaak je per jaar de droger aan zet door het aantal droogbeurten in een normale week te vermenigvuldigen met 52. Op basis van deze informatie kun je zelf berekenen hoeveel je per jaar aan energiekosten kwijt zal zijn.

Tips om energiezuinig te drogen

Naast een energiezuinige warmtepompdroger aanschaffen zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk energie verbruikt voor het drogen van je was.

Centrifugeer je wasgoed

Staat je wasdroger vlakbij je wasmachine? Waarschijnlijk wel. Zorg er dan voor dat je niet meteen je natte was vanuit de wasmachine in de droger gooit. Op je wasmachine zit namelijk een functie voor centrifugeren die wat zuiniger in gebruik is. Hiermee droog je je was niet helemaal, maar kun je er wel voor zorgen dat het meeste vocht weg wordt gecentrifugeerd. Je droger hoeft dan minder hard te werken om je wasgoed helemaal droog te krijgen, wat minder energie kost.

Onderhoud je wasdroger

Een schone wasdroger verbruikt veel minder energie dan een vieze. Maak na iedere droogbeurt de pluizenfilter schoon en zorg ervoor dat ook de condensor schoon is. Je energiekosten per wasbeurt zijn veel lager als er geen vuiltjes zijn die ervoor zorgen dat je wasdroger harder moet werken om dezelfde warmte op te wekken.

Droog een deel van je wasgoed door het op te hangen

Natuurlijk is het heel gemakkelijk om beddengoed en handdoeken te drogen met een droger, maar je energiekosten per jaar lopen hard op als je al je wasgoed op deze manier droogt. Soms moet het zelfs, bijvoorbeeld als je droger een kleiner vulgewicht heeft of als je kleding hebt van een stof die niet in de droger kan. Kies er dus ook eens voor om kledingstukken op een rek te drogen, bij mooi weer kan dat zelfs buiten.

Kies voor het juiste programma

Zelfs de goedkoopste wasdrogers hebben de keuze uit verschillende droogprogramma’s. Bij een nieuwe droger is er soms zelfs een automatisch programma, dat stopt op het moment dat al je wasgoed droog is. Vochtsensoren aan de binnenkant van de trommel houden dan bij hoe vochtig je wasgoed nog is.

Veelgestelde vragen over een verbruik van een warmtepompdroger

We sluiten af met de vragen over warmtepompdrogers en hun verbruik die vaak worden gesteld door andere consumenten. Zo weet je zeker dat je alles over het onderwerp te weten zal komen.

Hoeveel bespaar je met een warmtepomp droger?

Het gemiddelde energieverbruik van een warmtepompdroger is per jaar 100 kWh. Voor een gewone droger ligt het verbruik tussen de 130 kWh en 340 kWh per jaar. In totaal kun je, afhankelijk van je energieprijzen, tot wel €50 besparen.