Warmtepompdroger met afvoer

Bij een warmtepomp droger met afvoer wordt het vocht afgevoerd via waterafvoer, zodat jij er helemaal geen omkijken meer naar hebt. Dit is met uitstek de meest populaire en gebruiksvriendelijke manier om af te rekenen met het condenswater. Zelfs de aansluiting is zo gepiept! Ontdek hier wat de beste warmtepompdrogers met afvoerslang zijn van 2024!
1

Bosch WTU87675NL

2

Samsung DV80TA220AE

3

Siemens WT7U4600NL SelfCleaning

4

Miele TSF 763 WP EcoSpeed

5

Siemens WT7U4660NL iQ500 iSensoric

Laatste update: 6 december 2024

1

Bosch WTU87675NL

2

Samsung DV80TA220AE

3

Siemens WT7U4600NL SelfCleaning

4

Miele TSF 763 WP EcoSpeed

5

Siemens WT7U4660NL iQ500 iSensoric

Laatste update: 6 december 2024

Foto van Yannick
Yannick

Warmtepompdroger expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Een warmtepompdroger met afvoer is een zuinige wasdroger die automatisch water afvoert naar de waterafvoer.
  • De meeste warmtepomp wasdrogers kunnen op de waterafvoer worden aangesloten maar niet allemaal.
  • De aansluiting doe je eenvoudig zelf in slechts 5 stappen.
  • De beste warmtepompdroger met afvoer is de Bosch WTU87675NL

Wat is een warmtepompdroger met afvoer?

Een warmtepompdroger droogt met behulp van een warmtepomp, in tegenstelling tot een traditionele droger, zoals de condensdroger en luchtafvoerdroger, die een elektrisch verwarmingselement gebruiken. Door het elektrisch verwarmingselement hebben deze laatste twee soorten wasdrogers een hoger energieverbruik, en worden deze nog maar nauwelijks geproduceerd. Warmtepompdrogers zijn daarentegen erg energiezuinig én populair. Ze zijn zowel een betere keuze voor het milieu als voor je energierekening – check het energielabel maar!

De warme lucht die door de warmtepomp geproduceerd wordt, zorgt ervoor dat het vocht uit je wasgoed verdampt. De condensor condenseert deze vochtige lucht. Daarna kan een warmtepompdroger op twee manieren het condens water afvoeren:

  1. Via waterafvoer: Als je wasdroger is aangesloten op de waterafvoer, leidt de droger het vocht direct af via de afvoerslang naar de waterafvoer. Hier heb je zelf na de installatie helemaal geen omkijken naar.
  2. Via waterreservoir: Dit is een ingebouwde condensbak waar het water automatisch wordt opgeslagen. Als je gebruikmaakt van dit reservoir is het erg belangrijk om te onthouden om deze met regelmaat te legen, in bijvoorbeeld een wasbak.

De meeste warmtepompdrogers beschikken over beide opties voor de condens water afvoer, maar niet altijd. Enkele modellen beschikken slechts over één van de opties, daarom moet je heel goed opletten of jouw nieuwe wasdroger beschikt over de condenswater afvoer die jouw voorkeur heeft.

Waarom een warmtepompdroger met afvoer?

Een warmtepompdroger met afvoer biedt veel voordelen voor mensen die niet telkens het reservoir willen legen. Deze drogers zijn vaak efficiënter omdat het water direct wordt afgevoerd en je meerdere droogbeurten achter elkaar ka draaien zonder onderbreking. Daarnaast heb je met deze optie minder onderhoud een loop je niet het risico dat het reservoir overstroomt als deze vergeet leeg te maken.

Het is echter niet in ieder huis mogelijk om de wasdroger op de waterafvoer aan te sluiten, bijvoorbeeld omdat er geen waterafvoer is waar je het apparaat wilt plaatsen. En in zo’n geval is het heel erg fijn dat de meeste wasdroger óók over een ingebouwde condensbak beschikken.

Maar, als je je wasdroger op je waterafvoer kunt aansluiten, raden wij deze optie aan; dit vraagt iets meer van je tijdens de installatie van je wasdroger, maar daarna loop je een stuk minder risico én is het veel gebruiksvriendelijker.

Dit zijn de beste warmtepompdrogers met afvoer van 2024

Wist je dat je niet iedere warmtepomp droger kunt aansluiten op je waterafvoer? Wij hebben de nieuwste modellen waarbij dat wél kan uitgebreid met elkaar vergeleken op basis van onder andere hun vulgewicht, geluidsniveau, gebruiksgemak, energielabel en de verschillende droogprogramma’s. Dit zijn de beste warmtepompdrogers met afvoer van 2024!

1

Beste warmtepompdroger met afvoer

Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A+++
Maakt weinig geluid
Topklasse bouwkwaliteit
Droogt snel
De Bosch WTU87675NL is een zeer zuinige wasdroger met een inhoud van 8 kilogram. Je droogt dus gemakkelijk kleine en grotere ladingen was van 2 of 3 personen. Het apparaat is van topklasse bouwkwaliteit waardoor hij jarenlang meegaat. Het apparaat heeft een SelfCleaning condensor. Hierdoor is er minder onderhoud nodig en blijft de wasdroger tijdens de hele levensduur efficiënt en energiezuinig drogen. Last van een allergie? De functie AllergyPlus haalt extra goed pollen, dierenharen en andere allergenen uit je wasgoed. Met een geluidsniveau van 64 decibel droogt het apparaat relatief stil. Je plaatst hem dus zonder problemen in de buurt van een slaapkamer.
Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A+++
Bespaart 1735 euro
Maakt weinig geluid
Basisklasse bouwkwaliteit
Droogt niet snel
De Samsung DV80TA220AE heeft vochtigheidssensoren, zodat je wasgoed niet langer droogt dan nodig. Zodra je handdoeken droog zijn, stopt de warmtepompdroger direct. Hierdoor blijven je favoriete T-shirts langer mooi. Met een vulgewicht van 8 kilogram droog je naast je normale ladingen ook grotere ladingen, zoals beddengoed voor 2 of 3 personen. Je vindt met de 14 droogprogramma's gemakkelijk de juiste instellingen voor je wollen truien of tenniskleding. Dit doe je ook nog eens energiezuinig dankzij het A+++ energielabel. Wil je niet steeds de condensbak legen? Sluit dan de meegeleverde condensafvoerslang aan op de droger, zodat het condenswater direct wegspoelt.
Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A+++
Maakt weinig geluid
Droogt snel
De Siemens WT7U4600NL is een zeer energiezuinige warmtepompdroger voor kleine en grotere ladingen kleding van 2 of 3 personen. De wasdroger heeft een zelfreinigende condensor die automatisch schoonspoelt. Zo heb je minder onderhoud en blijft je droger energiezuinig en efficiënt. Je hebt keuze uit droogprogramma's voor bijvoorbeeld overhemden, handdoeken en dekens. Door de topklasse bouwkwaliteit gaat deze jarenlang mee. Met een maximaal geluidsniveau van 64 decibel heb je geen last van lawaai. Je zet de droger daarom gerust vlak bij je slaapkamer of thuiswerkplek. Gebruik de meegeleverde condensafvoerslang om het apparaat op de waterafvoer aan te sluiten. Je hoeft de condensbak dan niet te legen.
Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A+++ -10%
Bespaart 1780 euro
Topklasse bouwkwaliteit
Droogt snel
Duur
Je droogt kleine en grotere ladingen kleding en beddengoed van 2 of 3 personen eenvoudiger en voorzichtiger in de Miele TSF 763 WP EcoSpeed. Dankzij de PerfectDry vochtigheidssensoren stopt het droogprogramma precies wanneer je wasgoed droogt is, waardoor je favoriete overhemd minder snel slijt. Komt je wasgoed uit een wasprogramma voor 40 graden Celsius? Selecteer dan de DryCare40 functie bij het droogprogramma om het programma aan te passen op stoffen met een maximale wastemperatuur van 40 graden. Zo besteed je minder tijd aan het sorteren van je shirts en broeken na het wassen. De warmtepomp droogtechniek van de automaat zorgt dat je je beddengoed en spijkerbroeken energiezuinig droogt. Met energieklasse A+++-10% bespaar je flink op je energiekosten per jaar.
Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A++
Maakt weinig geluid
Topklasse bouwkwaliteit
De Siemens WT7U4660NL is een energiezuinige A++ warmtepompdroger voor een huishouden van 3 of 4 personen. Door de zelfreinigende condensor hoef je de warmtewisselaar niet zelf schoon te maken. Hierdoor heb je minder onderhoud en blijft de wasdroger tijdens de gehele levensduur efficiënt en energiezuinig drogen. Met de draaiknop heb je keuze uit 14 droogprogramma's voor bijvoorbeeld handdoeken, lingerie en wol. Heb je haast? Gebruik dan het snelprogramma 'SuperKort 40', waarmee je in 40 minuten enkele kledingstukken droogt. Het vocht uit je wasgoed komt in een condensreservoir dat je tijdig moet legen. Met de meegeleverde condensafvoerslang voer je dit vocht automatisch af via de waterafvoer.

Voor- en nadelen van een warmtepompdroger met afvoer

Er zijn verschillende voordelen en nadelen verbonden aan het gebruik van een warmtepompdroger met afvoer. Hieronder hebben we alles voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

  1. Geen waterreservoir legen: Het grootste voordeel is dat je nooit meer een reservoir hoeft te legen. Dit bespaart tijd en moeite.
  2. Continu drogen: Doordat het water direct wordt afgevoerd, kun je meerdere ladingen wasgoed achter elkaar drogen zonder onderbreking.
  3. Minder onderhoud: Een warmtepompdroger met afvoer vereist minder onderhoud omdat er minder kans is op verstoppingen in het systeem.
  4. Efficiëntie: Deze drogers zijn vaak energiezuiniger, omdat de warmtepomp het water direct afvoert zonder extra stappen.
  5. Compleet geleverd: Als je een nieuwe wasdroger koopt, wordt de afvoerslang meegeleverd zodat je niks extra’s hoeft aan te schaffen.

Nadelen

  1. Installatie: Het aansluiten van een warmtepompdroger op een afvoer kan lastig zijn als je geen afvoeraansluiting in de buurt hebt.
  2. Plaatsing: Je bent beperkt in waar je de droger kunt plaatsen, omdat je een afvoerpunt nodig hebt.
  3. Vast systeem: Als je de droger wilt verplaatsen, moet je opnieuw een afvoeraansluiting maken.
  4. Slang controleren: Je moet af en toe de afvoerslang controleren en nagaan of hier geen knikken, scheuren of blokkades in zitten om lekkages te voorkomen. Na verloop van tijd moet je misschien de meegeleverde afvoerslang vervangen.
Warmtepompdroger met afvoer

Zo sluit je een warmtepompdroger aan op de waterafvoer

De aansluiting van je nieuwe warmtepomp droger op de afvoer klinkt misschien ingewikkeld, maar niks is minder waar. In enkele stappen kun je eenvoudig en snel zelf je nieuwe wasdroger op de afvoer aansluiten. We leggen het hieronder stap voor stap uit.

Stap 1: Controleer de locatie

Zorg ervoor dat je de droger plaatst op een locatie dicht bij waterafvoer. Als je je wasdroger op dezelfde afvoerbuis wilt aansluiten als je wasmachine, kun je hiervoor een y-stuk of splitter gebruiken. Deze koop je online of in een bouwmarkt.

Stap 2: Bereid de afvoerslang voor

Gebruik de meegeleverde afvoerslang of koop een nieuwe afvoerslang. Zorg ervoor dat deze lang genoeg is om de droger met de afvoerbuis te verbinden.

Stap 3: Verbind de slang met de droger

Draai de ene kant van de slang vast aan de achterkant van de droger. Dit punt is meestal duidelijk gemarkeerd en eenvoudig te bevestigen.

Stap 4: Verbind de slang met de afvoer

Plaats het andere uiteinde van de slang in de afvoerbuis. Zorg ervoor dat de slang stevig vastzit en niet gemakkelijk los kan raken. De afvoerslang mag niet te diep in de waterafvoer zakken, als dit gebeurt kan het water namelijk niet goed weglopen. Er zijn speciale klemmen en beugels die de slang op de juiste plek houden.

Stap 5: Test de verbinding

Controleer of en geen knikken, blokkades of scheuren in de slang zitten en voer een testcyclus uit om te controleren of het water correct wordt afgevoerd en er geen lekken zijn.

Warmtepompdroger met afvoer

Veelgestelde vragen over een warmtepompdroger met afvoer

Heb je voor een warmtepompdroger een afvoer nodig?

Nee, niet alle warmtepompdrogers hebben een afvoer nodig. Er zijn ook modellen met een waterreservoir dat je handmatig moet legen, wat heel handig is in huizen waar je geen beschikbare waterafvoer hebt.

Waar blijft het water van een warmtepompdroger?

Bij een warmtepompdroger met afvoer wordt het water direct in een afvoerpunt geleid. Bij een model met reservoir wordt het water in een bak opgevangen die je moet legen. Veel wasdrogers beschikken over allebei deze opties, zodat je de keuze hebt.

Hoe werkt de afvoer van een warmtepompdroger?

Het water dat vrijkomt tijdens het drogen, wordt via een slang naar een afvoerpunt geleid, zoals een afvoerbuis. De meeste drogers beschikken ook over een reservoir waarin het vocht opgevangen kan worden. Je moet hierbij wel onthouden om de condensbak ongeveer om de droogbeurt te legen.

Kun je een warmtepompdroger overal neerzetten?

Niet overal. Het is belangrijk dat je een stopcontact in de buurt hebt wat het wattage van de droger aankan. En als je niet om de paar droogbeurten het reservoir handmatig wilt legen, moet je de droger ook in de buurt van een waterafvoer zetten.