Warmtepompdroger.nl

Ervaring warmtepompdroger

Heb je interesse in een nieuwe warmtepompdroger, maar wil je eerst weten wat de ervaring warmtepompdroger van ander mensen zijn? Slim! Je moet er rekening mee houden dat de droogtijd gemiddeld tussen de twee en vier uur ligt, maar dat daar tegenover staat dat je veel energiezuiniger droogt en dat de lage temperaturen beter zijn voor je kleding.
Picture of Yannick
Yannick

Warmtepompdroger expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Er zijn goede en slechte ervaringen met warmtepompdrogers.
  • De droogtijd van een warmtepompdroger is aanzienlijk langer.
  • Je bespaart energie en gaat zuiniger om met je kleding met een warmtepompdroger.

Verschillende ervaringen van een warmtepompdroger

Over het algemeen zijn mensen erg tevreden als ze een warmtepompdroger aanschaffen. Let alleen wel op dat het veel langer duurt voordat een lading wasgoed in zo’n droger helemaal droog is. Als je aan je vorige droger gewend bent, kan je het in het begin als vervelend ervaren dat het opeens zo veel langer duurt.

Als je iemand bent die de snelheid van een droger het aller belangrijkste vindt, dan is een warmtepomp droger waarschijnlijk niet de beste optie voor jou. Het kan bijvoorbeeld erg onhandig zijn als je altijd meerdere wassen op één dag draait en die ook snel achter elkaar wil drogen.

Daar staat wel tegenover dat je met een warmtepompdroger flink kunt besparen op je kosten voor energie. Ook zal je snel merken dat je kleding langer mee gaat. Dit zijn twee voordelen die veel mensen belangrijker vinden dan de snelheid.

In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat een nieuwe wasdroger met warmtepomp kopen nog goedkoper is dan nog een paar jaar met je normale droger doorgaan.

Voordelen van een warmtepompdroger

Een warmtepompdroger droogt niet met behulp van een hitte element, maar met een warmtepomp en koelmiddel om de vochtige lucht te drogen. Vervolgens verwarmt de pomp deze droge lucht weer. Dit proces zorgt ervoor dat een warmtepompdroger veel minder energie verbruikt dan een condensdroger.

Ook gebruikt de techniek achter een warmtepompdroger veel minder hoge temperaturen, wat veel beter is voor je kleding. Hoge temperaturen zorgen er namelijk voor dat je kleding sneller slijt.

Tot slot zijn de beste warmtepompdrogers ook nog eens uitgerust met allerlei functies die het gebruiksgemak aanzienlijk kunnen verhogen. Zo hoef je een zelfreinigende condensor bijvoorbeeld nooit schoon te maken, waardoor je minder risico loopt dat het nog langer duurt voordat je wasgoed droog is.

Nadelen van een warmtepompdroger

Vergeleken met een traditionele droger doet een warmtepompdroger er veel langer over om je natte wasgoed helemaal droog te krijgen. Dit komt omdat er lage temperaturen tussen de 5 en 35 graden worden gebruikt.

Een traditionele condensdroger heeft programma’s waarbij al je wasgoed in iets meer dan een uur helemaal kastdroog is, maar bij een warmtepompdroger moet je er rekening mee houden dat je tussen de twee en vier uur moet wachten.

Daarbij is een nieuwe warmtepompdroger iets duurder dan andere drogers, zeker als je ook kiest voor een zelfreinigende condensor. Maar, daar staat wel tegenover dat een zuinige warmtepompdroger zo veel energie bespaart, dat je de investering vrijwel altijd terug verdient. Een nieuwe droger aanschaffen kan soms goedkoper zijn dan je oude droger blijven gebruiken.

Hier moet je op letten bij het kopen van een warmtepompdroger

Voordat je een nieuwe warmtepompdroger aanschaft, zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. We hebben hier de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet:

Compatibiliteit

Als je al een wasmachine hebt, dan past de ideale warmtepompdroger voor jou daar goed bij. Het liefst koop je bij je Miele wasmachine ook een Miele warmtepompdroger, zodat je zeker weet dat de twee apparaten bij elkaar passen. Zo voorkom je dat je Miele wasdroger een kleiner vulgewicht heeft dan je wasmachine, waardoor je niet al je wasgoed ook kunt drogen.

Geluidsniveau

Wil je je wasdroger vlakbij je slaapkamer plaatsen? Let dan op het geluidsniveau. Als het geluidsniveau onder de 66 dB ligt kun je de warmtepompdroger gebruiken in een ruimte waar je bijvoorbeeld wil slapen of studeren.

Vulgewicht

Het is niet handig als je wasmachine een hoger vulgewicht heeft dan je droger, want dat kun je niet altijd al je wasgoed ook drogen. Een groot gezin vereist natuurlijk een hoger vulgewicht dan een kleiner gezin. Ga ervan uit dat je voor een huishouden van 3 personen ten minste een vulgewicht van 8 kg nodig.

Energielabel

De beste warmtepompdroger heeft energielabel A+++ en de minst zuinige heeft energielabel A+. Het verschil in besparing over de hele levensduur kan wel honderden euro’s zijn. Er zijn geen warmtepompdrogers met energielabel B op de markt.

Verschillende droogprogramma’s

Zoek altijd naar een warmtepompdroger die goed bij je past. Als jij veel kleding van delicate stoffen hebt, is het verstandig om te zoeken naar een droger die daar een speciaal programma met een lagere temperatuur voor heeft. Je kleding heeft dan een langere levensduur dan bij een gewone condensdroger.

Condensafvoer

Bij de meeste drogers kun je kiezen tussen het opvangen van het water in een reservoir of het laten afvoeren via de waterafvoer. Houd er rekening mee dat je voor de laatste optie wel voor een locatie moet kiezen waar een aansluiting beschikbaar is en dat je bij een reservoir zelf regelmatig moet legen.