Warmtepompdroger.nl

Wat is en hoe werkt een warmtepompdroger

Een warmtepompdroger droogt met een lagere temperatuur en hergebruikt warmte. Hierdoor is er aanzienlijk minder energie nodig om jouw wasgoed gedroogd te krijgen - een besparing die beter voor het milieu is én je portemonnee! Lees hier alles wat je moet weten over de werking van de populaire warmtepompdroger!
Picture of Yannick
Yannick

Warmtepompdroger expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Warmtepompdroger werkt met een warmtepomp en koelmiddel in vloeibare vorm.
  • Droogt je wasgoed erg zuinig - lage energiekosten.
  • Kleding blijft langer mooi door lagere temperatuur.

Een warmtepompdroger: wat is dat?

Warmtepompdrogers maken gebruik van een warmtepomp, waardoor ze veel efficiënter zijn dan andere type drogers. In plaats van directe warmte, recycleren ze warme lucht binnen het systeem, wat energie bespaart. Hun werking lijkt op die van een koelkast, maar dan omgekeerd. Door deze methode verbruiken warmtepompdrogers minder energie en zijn ze milieuvriendelijker.

Mede daarom zijn warmtepompdrogers tegenwoordig de meeste gemaakte en de meest verkochte type wasdrogers.

Hoe werkt een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger werkt door warme lucht te recirculeren binnen het apparaat. Het proces begint met het aanzuigen van lucht uit de ruimte, die vervolgens wordt verwarmd door de warmtepomp. Deze hete lucht stroomt door de trommel en absorbeert vocht uit het natte wasgoed. Nadat het vocht is opgenomen, passeert de lucht een vloeibaar koelmiddel waar het vocht condenseert, waarna het condenswater wordt opgevangen in een reservoir of wordt weggeleid naar de waterafvoer.

De nu droge lucht wordt opnieuw verwarmd en het proces herhaalt zich tot het wasgoed droog is. Hierdoor verbruikt een warmtepomp droger veel minder elektriciteit dan andere type wasdrogers, wat een behoorlijke besparing op de energiekosten als gevolg kan hebben!

Doordat een warmtepompdroger droogt met warmte die wordt hergebruikt, gebruikt deze een lagere temperatuur om het wasgoed te drogen. Hierdoor heeft de warmtepompdroger een langere droogtijd. Sommige mensen zien dit als een nadeel, maar je wasgoed blijft langer mooi hierdoor.

Warmtepompdroger vs. condensdroger en luchtafvoerdroger

Het verschil tussen een warmtepompdroger, een condensdroger en een luchtafvoerdroger zit hem vooral in de techniek die ze verbruiken, de hoeveelheid energie die daarvoor nodig is en hoe de vochtige lucht wordt afgevoerd. Hieronder leggen we het per type wasdroger uit.

  1. Luchtafvoerdroger: Deze drogers gebruiken een verwarmingselement om de lucht op te warmen, wat erg veel energie verbruikt. Vervolgens blazen ze de vochtige, warme lucht naar buiten via een slang door een raam of een gat in de muur.
  2. Condensdroger: Een condensdroger gebruikt ook een verwarmingselement voor het verwarmen van de lucht, maar verbruikt hierbij minder stroom dan een afvoerdroger. Condensdrogers zijn uitgerust met een waterreservoir om het vocht op te slaan, maar je kunt er bij de meeste condensdrogers ook voor kiezen om deze aan te sluiten op de waterafvoer.

Ondanks dat een condensdroger een stuk zuiniger droogt dan een luchtafvoerdroger, is een warmtepompdroger gemiddeld altijd nog een stuk zuiniger dan bijvoorbeeld de meest energiezuinige condensdroger. Een warmtepompdroger verbruikt aanzienlijk minder energie, wat een win is voor het milieu maar ook voor je energierekening. En daarnaast heb je bij een warmtepompdroger, net zoals bij een gewone condensdroger, de keuzevrijheid tussen een waterreservoir en de water afvoer.

Bespaar op je energierekening met een warmtepompdroger

Warmtepompdrogers zijn een slimme keuze voor iedereen die op energiekosten wilt besparen of zijn/haar ecologische voetafdruk wilt verkleinen. Doordat een warmtepompdroger werkt met een warmtepomp en koelmiddel, warmte hergebruikt en droogt met een relatief lage temperatuur, houdt deze het energieverbruik laag. Maar uiteraard verbruikt niet iedere warmtepompdroger niet precies even veel stroom.

Om te achterhalen hoeveel stroom je beoogde nieuwe warmtepompdroger precies verbruikt, kijk je naar het energielabel. Hier staat vermeld wat de energieklasse is, bijvoorbeeld energieklasse B tot A+++, en het energieverbruik in kilowattuur (kWh) per jaar zodat jij kunt berekenen wat jouw energiekosten zullen zijn met deze nieuwe wasdroger.

Hoe hoger de energieklasse, hoe minder elektriciteit de wasdroger nodig heeft om jouw wasgoed te drogen. In sommige gevallen kan een nieuwe, energiezuinige warmtepompdroger een besparing van ruim €150 per jaar opleveren! Daarom raden wij het absoluut aan om je oude condensdroger of afvoerdroger in te ruilen voor een nieuwe, zuinige warmtepompdroger. Zelfs als je oude droger het nog prima doet, is deze vervanging vaak de moeite en de investering waard.

Dit zijn de voordelen van een warmtepompdroger

Warmtepompdrogers bieden een reeks voordelen waarmee ze zich onderscheiden van conventionele drogers. Dit zijn de belangrijkste voordelen.

  1. Minder energie nodig: Deze drogers behoren tot de hoogste energieklassen (A++ en A+++), wat betekent dat ze veel minder stroom verbruiken. Dit is goed voor je portemonnee en is ook beter voor het milieu.
  2. Wasgoed blijft langer mooi: Door de zorgvuldige wasmethode en de lagere temperatuur blijft het wasgoed dat je droogt langer mooi en verleng je de levensduur van je kleding.
  3. Stille werking: Deze drogers werken stiller dan conventionele modellen, wat ze ideaal maakt voor gebruik in woonruimtes of als je graag gebruikmaakt van nachtstroom.
  4. Gebruiksgemak: De meeste warmtepompdrogers zijn tegenwoordig uitgerust met functies die drogen nog makkelijker maken, zoals startuitstel, een zelfreinigende condensor, stoomfunctie en een anti-kreukfase.
  5. Flexibel in condensafoer: Je hebt de keuze om het condens op te vangen in een reservoir of om de droger aan te sluiten op de afvoer. De meeste warmtepompdrogers zijn uitgerust met beide opties.
  6. Ruim aanbod: Dit is tegenwoordig de meest populaire type wasdroger, waardoor je ruimte keuze hebt uit verschillende modellen van allerlei merken en in verschillende prijsklassen.

Nadelen van een warmtepompdroger

Ondanks de vele voordelen, hebben warmtepompdrogers ook enkele nadelen. Het is belangrijk om deze in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste droger voor je huishouden.

  • Hogere aanschafprijs: In aanschaf is een warmtepompdroger duurder dan de andere type wasdrogers. Echter, doordat warmtepompdroger zo zuinig drogen, heb je die investering er meestal binnen een paar jaar uit in je energiekosten – een besparing die over de gehele levensduur door blijft tellen.
  • Langere droogtijd: Deze drogers kunnen langer doen over het droogproces in vergelijking met conventionele drogers. Dit kan als nadeel worden ervaren, vooral voor mensen die snel hun was willen drogen.

Veelgestelde vragen over een warmtepompdroger

Waar blijft het water van een warmtepompdroger?

Bij warmtepompdrogers wordt het vocht uit de kleding gecondenseerd en verzameld in een reservoir. Dit reservoir moet regelmatig worden geleegd. Bijna alle modellen kunnen ook worden aangesloten op de waterafvoer. Hierdoor hoef je niet langer handmatig het reservoir te legen. Je kunt de droger aansluiten op dezelfde afvoer als je wasmachine door middel van een y-stuk.