Warmtepompdroger.nl

Warmtepompdroger of condensdroger

Ben je op zoek naar een nieuwe wasdroger, dan vraag je je wellicht af: ‘wat is het verschil tussen een condensdroger en een warmtepompdroger?’ In vergelijking met een condensdroger is een warmtepompdroger een stuk zuiniger. Op jaarbasis kun je er tot wel € 173,50 mee besparen (160 droogbeurten per jaar). Echter, een condensdroger droogt sneller.
Picture of Yannick
Yannick

Warmtepompdroger expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Een warmtepompdroger is zuiniger
  • Een condensdroger droogt sneller
  • Een warmtepompdroger beschermt je wasgoed

Hoe werkt een warmtepompdroger?

In plaats van met een verwarmingselement, werkt een warmtepompdroger met een warmtepomp en koelmiddel. Het koelmiddel wordt door de pomp omgezet van gas naar vloeibare vorm. Hierbij komt warmte vrij, dat gebruikt wordt voor het verwarmen van de trommel. Echter, de temperatuur ligt een stuk lager dan bij een condensdroger. Hierdoor blijft je wasgoed langer mooi.

Uit het natte wasgoed komt vochtige lucht. Het water komt in het reservoir terecht, de droge lucht wordt opnieuw verwarmd. Doordat de lucht hergebruikt wordt, verbruikt een warmtepompdroger veel minder energie.

Hoe werkt een condensdroger?

Een condensdroger maakt gebruik van een elektrisch verwarmingselement. Je wasgoed droogt dankzij de hoge temperatuur extra snel. Een stuk sneller dan in een warmtepompdroger. Echter, door de hoge temperatuur slijt en krimpt je kleding sneller.

Warmtepompdroger of condensdroger

De beste wasdroger voor jou is wellicht helemaal niet geschikt voor de ander. De één geeft de voorkeur aan een warmtepompdroger, de ander droogt liever in een condensdroger. Hieronder lees je meer over de verschillen tussen deze twee:

Energieverbruik

Een warmtepompdroger is duurder in aanschaf, maar je kunt er op de lange termijn een boel geld mee besparen. Een warmtepomp wasdroger is namelijk veel energiezuiniger dan een condensdroger. Met een A+++ warmtepompdroger bespaar je in vergelijking met een energiezuinige condensdroger (energieklasse B) jaarlijks zo’n € 173,50 (160 droogbeurten per jaar). Ervan uitgaande dat je droger zo’n 10 jaar meegaat, is dan een besparing van € 1.735,-.

Temperatuur van drogen

Een warmtepompdroger droogt op een lage temperatuur. Je wasgoed komt dus niet in aanraking met hoge temperaturen, waardoor je wasgoed middel snel slijt of krimpt. Een condensdroger maakt gebruik van een hitte-element. Het element wordt steeds heter, waardoor er hoge temperaturen worden bereikt.

In een condensdroger heb je dan ook meer kans op slijtage of krimpend wasgoed. Ook blijft je wasgoed minder lang mooi. Het voordeel van een condensdroger is dan wel weer dat je wasgoed door de hoge temperatuur sneller droog is. Heb je weinig tijd of geduld, dan is een condensdroger ideaal.

thermometer, temperature, measurement

Programmaduur

Zoals we hierboven al zeiden: het drogen in een warmtepompdroger gaat langzamen dan drogen in een condensdroger. Een gemiddelde warmtepompdroger droogt een trommel met 8 kg wasgoed in gemiddeld 2 uur en 3 kwartier. Een condensdroger doet hier 2 uur en 1 kwartier over. Je wasgoed is in een condensdroger dus een half uur eerder droog.

Aanschafprijs

Een warmtepompdroger kost je tussen de € 500 en € 2300. Het gemiddelde model kost zo’n € 700 á € 800. Een condensdroger is een stuk goedkoper. De prijzen variëren van € 400 tot € 620. Aan een gemiddeld model hangt een prijskaartje van zo’n € 450. Hoewel een warmtepompdroger op de korte termijn duurder is, kun je deze investering op de lange termijn dubbel en dwars terugverdienen.

Zelfreinigende condensor

De meeste warmtepompdrogers beschikken over een zelfreinigende condensor. Het schoonmaken ervan hoef je dus niet meer zelf te doen. Bij de meeste condensdrogers is dit niet het geval. Je zult deze dus handmatig schoon moeten maken.

Wasdroger keuzehulp: voor welke droger moet ik kiezen?

Welke droger jij moet kiezen, is een vraag die we niet voor je kunnen beantwoorden. De volgende vragen helpen je bij het kiezen van de ideale wasdroger voor jou:

  1. ‘Vind je het belangrijk dat je wasgoed snel droog is?’ Kies dan voor een condensdroger.

  2. ‘Ben je op zoek naar een goedkope wasdroger’ Kies dan voor een condensdroger.

  3. ‘Wil je je wasgoed zo lang mogelijk mooi houden?’ Kies dan voor een warmtepompdroger.

  4. ‘Wil je op de lange termijn geld besparen?’ Kies dan voor een warmtepompdroger.

  5. ‘Wil je op een milieuvriendelijke manier kunnen drogen? Kies dan voor een warmtepompdroger.

Veelgestelde vragen over een warmtepompdroger of condensdroger

Hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen omtrent een warmtepompdroger en condensdroger.

Wat is het verschil tussen een condensdroger en een warmtepomp?

Een condensdroger droogt door middel van een verwarmingselement waardoor hij op een hoge temperatuur droogt. Een warmtepompdroger maakt gebruik van een warmtepomp en koelmiddel. De temperaturen liggen een stuk lager. Ook wordt de lucht steeds weer hergebruikt. Hierdoor is een warmtepompdroger energiezuiniger. Echter, in een condensdroger is je wasgoed eerder droog. Daarnaast is een condensdroger goedkoper in aanschaf.

Wat is beter een warmtepompdroger of een condensdroger?

Een warmtepompdroger verbruikt minder energie en beschermt je wasgoed. Een gewone condensdroger is goedkoper en heeft een korte programmaduur. De één is niet per se beter dan de ander. Welke droger het beste is voor jou, is geheel afhankelijk van je eigen voorkeuren.