Warmtepompdroger.nl

Droogtijd warmtepompdroger en condensdroger

Een warmtepompdroger droogt veel minder snel dan een condensdroger. Gemiddeld moet je rekening houden met ongeveer een half uur extra droogtijd. Een condensdroger droogt met hoge temperaturen en dat gaat sneller. Daar staat tegenover dat warmtepomp wasdrogers beter zijn voor de levensduur van je kleding en veel minder energie verbruiken. Als je op zoek bent naar een snelle en goedkope wasdroger dan kom je bij een condensdroger uit, maar vergeet niet dat de jaarlijkse energiekosten dan wel hoger liggen dan bij de meeste warmtepompdrogers.
Picture of Yannick
Yannick

Warmtepompdroger expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • De droogtijd van een warmtepompdroger is aanzienlijk langer.
  • Er wordt droge lucht met een lage temperatuur de trommel ingeblazen.
  • Hierdoor blijft je kleding langer mooi en bespaar je energie.

Wat is de droogtijd van een warmtepompdroger?

Het is afhankelijk van welk droogprogramma je kiest, maar gemiddeld doet een warmtepompdroger er 2 uur en 45 minuten over om een lading van 8 kg wasgoed droog te krijgen. Er zijn ook droogprogramma’s die er wel 4 uur over doen om alles te drogen, ook bij een grotere wasdroger kan het droogprogramma meer tijd in beslag nemen.

Dit komt voornamelijk door de manier waarop een warmtepompdroger werkt. De temperaturen die worden gebruikt liggen veel lager. Dat is niet alleen beter voor de levensduur van je kleding, maar een warmtepompdroger verbruikt ook veel minder energie.

Wat is de droogtijd van een condensdroger?

We kunnen er kort over zijn: een condensdroger droogt aanzienlijk sneller dan een warmtepompdroger. Een condensdroger blaast hele warme lucht door de trommel en door die hoge temperatuur is je wasgoed snel droog, gemiddeld duurt het ongeveer 2 uur en 15 minuten, maar er zijn ook droogprogramma’s die er slechts 60 minuten over doen.

Houd er wel altijd rekening mee dat de energiekosten zelfs voor een energiezuinige condensdroger veel hoger liggen dan bij een gemiddelde warmtepompdroger. Ook zijn de hoge temperaturen veel minder goed voor je kleding, sommige stoffen kun je helemaal niet drogen.

Als je op zoek bent naar een goedkopere wasdroger kom je vaak bij een condensdroger uit, maar vergeet niet dat de beste warmtepompdrogers zo energiezuinig zijn dat je per jaar heel veel kunt besparen op je energierekening.

Waarom is de droogtijd van een warmtepompdroger langer dan een condensdroger?

Om te begrijpen waarom de droogtijd van een warmtepompdroger zo veel langer is, moet je eerst begrijpen hoe het apparaat werkt. Een warmtepompdroger heeft geen elektrisch verwarmingselement, maar een warmtepomp en koelmiddel. De pomp zorgt ervoor dat het koelmiddel wordt omgezet van gasvorm naar de vloeibare vorm en hierbij komt warmte vrij. Deze wordt vervolgens gebruikt om de luchtstroom richting de trommel te verwarmen.

Een warmtepompdroger hergebruikt steeds dezelfde licht voor dit proces. De warme lucht wordt door het koelmiddel weer afgekoeld, waarbij de condens wordt opgevangen en de rest het proces opnieuw in gaat. De temperaturen die worden gebruik liggen aanzienlijk lager dan bij andere drogers, een warmtepompdroger maakt je wasgoed droog met een temperatuur tussen de 5 en 35 graden.

Dit is een methode die veel minder energie verbruikt, maar het duurt wel langer voordat je wasgoed op deze manier helemaal droog is. Daar staat wel tegenover dat de lage temperatuur veel beter is voor je kleding. In een gewone condensdroger kun je bijvoorbeeld niet alle stoffen drogen, terwijl een warmtepompdroger veel beter is voor de levensduur van je kleding.

Ook kun je jaarlijks gemiddeld tot wel €175 op je energierekening besparen als je ervoor kiest om je wasgoed op deze manier te drogen. Een warmtepompdroger is vaak een wat duurdere wasdroger, maar dat verschil verdien je vaak binnen een jaar of twee al terug. Daarbij heeft een duurdere warmtepompdroger ook vaak andere handige functies, zoals een zelfreinigende condensor.

Tot slot is een warmtepomp wasdroger ook een goed idee als je op zoek bent naar een stille wasdroger, een warmtepomp maakt aanzienlijk minder geluid dan een condensdroger die lucht weg blaast.

Veelgestelde vragen over de droogtijd van een warmtepompdroger en condensdroger

Heb je nog wat wasdroger keuzehulp nodig? Lees dan hier welke vragen het vaakst gesteld worden door andere consumenten.

Hoe lang duurt drogen met een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger hergebruikt steeds dezelfde lucht en het opwarmen en weer afkoelen duurt langer dan de hele tijd vochtige lucht afvoeren en nieuwe warmte lucht door de trommel blazen. Houd er daarom rekening mee dat een droogprogramma gemiddeld 2 uur en 45 minuten duurt.

Waarom duurt een warmtepompdroger zo lang?

Als je twijfelt tussen een warmtepompdroger of condensdroger, moet je er rekening mee houden dat een warmtepompdroger een veel lagere temperatuur gebruikt om je wasgoed droog te krijgen. Dit is beter voor je wasgoed en het energieverbruik, maar duurt wel aanzienlijk langer.