Warmtepompdroger.nl

Warmtepompdroger in kleine ruimte

De warmtepomp wasdroger scoort erg goed als het aankomt op energiezuinigheid, maar daarvoor is het wel belangrijk dat je het apparaat in de juiste ruimte zet. Een te grote of te koude ruimte zal ertoe leiden dat je warmtepompdroger veel harder moet werken dan nodig is en dus meer energie verbruikt en sneller stuk gaat. Op deze pagina lees je alles wat je over de juiste plaatsing van een warmtepompdroger.
Picture of Yannick
Yannick

Warmtepompdroger expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Plaats een warmtepompdroger in een kleine ruimte
  • Zorg ervoor dat de ruimte goed geïsoleerd is
  • Controleer altijd de condensatie-efficiëntie

Waarom wordt geadviseerd de warmtepompdroger in een kleine ruimte te plaatsen?

Als je op zoek bent naar de beste ruimte om je warmtepompdroger neer te zetten, moet je letten op de grootte en de temperatuur.

Hiervoor is het eerst handig om te begrijpen hoe een warmtepompdroger werkt. Om je natte wasgoed gedroogd te krijgen wordt er namelijk warme lucht door de trommel geblazen. De warmtepomp in de droger zorgt ervoor dat dezelfde lucht steeds opnieuw wordt gebruikt, waardoor je geen luchtafvoer naar buiten nodig hebt. Een condensdroger blaast vochtige warme lucht naar buiten en gebruikt vervolgens nieuwe koude lucht om je wasgoed te drogen, dit kost veel meer energie dan het hergebruiken van dezelfde lucht.

Kleine ruimtes zijn voor deze methode het beste, omdat de droger dan minder moeite hoeft te doen om warm te blijven. In een grote ruimte kan de warme lucht uit de omgeving namelijk heel snel vervliegen.

Hetzelfde geldt voor een ruimte die te koud is. Het contrast tussen de warmte lucht in de droger en de koude lucht buiten de droger zorgt er dan voor dat het apparaat veel harder moet werken dan nodig is.

De kans is groot dat je een warmtepompdroger koopt omdat je graag energie wil besparen, maar door de verkeerde ruimte kan je al op hetzelfde niveau uitkomen als een energiezuinige condensdroger. Zelfs de best geteste kleine warmtepompdroger presteert minder goed in een ruimte die te klein en/of te koud is.

Warmtepompdroger plaatsen in een schuur

Het hangt heel erg van je schuur af of het een goede idee is om je nieuwe warmtepompdroger er te plaatsen. Als de schuur slecht geïsoleerd is, moet het apparaat namelijk veel harder werken om warme lucht te produceren.

De warmtepompdroger gebruikt dan meer energie dan nodig is en daarbij loop je ook het risico dat het apparaat sneller stuk gaat. Ook kan het gebeuren dat je natte kleren niet helemaal goed droog worden.

Als je de warmtepompdroger toch per se in de schuur wil plaatsen, moet je er eerst voor zorgen dat de ruimte voldoende geïsoleerd is, zodat de temperatuur niet te ver kan zakken.

De beste plek om een warmtepompdroger te plaatsen

Bij het plaatsen van een warmtepompdroger hoef je met minder dingen rekening te houden dan wanneer je conventionele drogers installeert. Je hoeft er namelijk geen rekening mee te houden dat je de slang voor de vochtige lucht moet aansluiten op een afvoer of uit een raam moet laten hangen. Let op dat dit wel alleen geldt voor condensdrogers waarbij het vocht wordt opgevangen in een condensbak, er zijn ook modellen waarbij de vochtige lucht wel via een afvoerslang wordt afgevoerd.

Qua locatie heb je dus in principe genoeg aan een plek waarbij je voldoende ruimte hebt om het deurtje te openen en het apparaat direct op het stopcontact kunt aansluiten.

Verder is het voor de plaatsing goed om te kijken naar de condensatie efficiëntie van het apparaat. Dit staat voor de hoeveelheid vochtige lucht die condenseert en dus via de afvoerslang wordt weggevoerd of in de condensbak terechtkomt. Iedere droger krijgt daarvoor een percentage toegewezen. Hoe hoger dat getal, hoe minder vochtige lucht er tijdens het drogen om je droger blijft hangen.

Het is dus verstandig om te kiezen voor een warmtepompdroger met een condensatie efficiëntie van minstens 90%. Daarbij wordt de condensatie vaak aangegeven voor een volledige belading en een halfvolle lading, dus je zou er ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld alleen halve ladingen te drogen. Let dan bij je aankoop altijd goed op hoeveel kg wasgoed je in de trommel kwijt kunt, zo weet je zeker dat je ook met een halve lading nog precies genoeg wasgoed kunt drogen.

Door je droger in een geschikte ruimte te plaatsen, kun je rekenen op een langere levensduur en het beste droogresultaat.

Veelgestelde vragen over een warmtepompdroger in een kleine ruimte

Tot slot zullen we hier de meest gestelde vragen over het plaatsen van een warmtepompdroger in een kleine ruimte beantwoorden.

Kun je een warmtepompdroger overal neerzetten?

In principe is deze wasdroger geschikt om overal neer te zetten, maar je moet wel altijd goed letten op een paar aspecten. Ten eerste heb je natuurlijk altijd een stopcontact in de buurt nodig, dat geldt voor iedere soort wasdroger.

Controleer daarnaast ook altijd op welke manier de droger zelf het condenswater afvoert. Vaak kun je ervoor kiezen om het te laten opvangen in een condensbak, deze moet je dan zelf legen. Er zijn ook condensdrogers waarbij het water wordt afgevoerd via een slang. Als dit het geval is moet je er rekening mee houden dat je deze slang ook kunt aansluiten op een afvoer of dat je hem naar buiten kunt hangen.

Welke droger in kleine ruimte?

Als je van plan bent om je droger in een kleine ruimte te plaatsen, bijvoorbeeld in een washok, dan is het belangrijk dat je goed let op de vochtuitstoot van het apparaat. Dit wordt aangegeven met de condensatie-efficiëntie.

Een droger met condensatie-efficiëntieklasse A heeft een bovengemiddeld lage vochtuitstoot en kan worden geplaatst in een kleine of slecht geventileerde ruimte. Hoe minder lucht er uit het apparaat ontsnapt, hoe kleiner de kans dat je last krijgt van beslagen ramen.

Gebruik altijd onze wasdroger keuzehulp om te bepalen welke van de beste warmtepompdrogers voor jou de juiste keuze is. Een goedkopere wasdroger heeft vaak een hogere condensatie-efficiëntieklasse dan een wat duurdere wasdroger. Bij een wat duurder model, bijvoorbeeld een Siemens warmtepompdroger, kun je ook altijd rekenen op handige extra functies zoals een zelfreinigende condensor.