Hoe ontstaat er brand in je warmtepompdroger?
Om te begrijpen hoe er brand kan ontstaan als gevolg van je warmtepompdroger, is het belangrijk dat je eerst weet hoe een warmtepompdroger werkt. Er is sprake van een andere techniek dan bij een condensdroger of een afvoerdroger.
Een ingebouwde warmtepomp verwarmt de lucht en deze warme lucht wordt iedere keer weer hergebruikt. De binnenkant van het apparaat kan temperaturen bereiken tussen de 5 en 35 graden Celsius. Hierdoor blijft je kleding veel langer mooi en heb je een lagere energierekening dan bij andere wasdrogers.
Bij het drogen van je kleding komen er altijd pluizen vrij, deze worden voor het grootste gedeelte opgevangen in de filter. Ook met een lagere temperatuur kunnen deze pluizen erg warm worden en zelfs vlam vatten.
Een veel voorkomende misvatting is dat een nieuwe droger geen brandgevaar heeft, omdat hier nog geen pluizen in zitten. Niks is minder waar, want wasdrogers kunnen ook in de brand vliegen door een elektrisch defect of als de metalen onderdelen tegen elkaar schuren en vonken veroorzaken.
In principe kan ieder type droger in de brand vliegen en daarom moet je je droger nooit aan zetten als je zelf niet thuis bent. Ook als je droger een automatisch uitschakelen functie heeft, kan er nog steeds brand ontstaan, zorg er daarom altijd voor dat je je droger direct leegt als het droogprogramma klaar is.
Hoe voorkom je brand in je warmtepompdroger?
Er zijn een aantal manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je warmtepompdroger niet opeens vlam vat. Ten eerste is het altijd belangrijk dat je ervoor zorgt dat het apparaat vrij van stof is. Maak de pluizenfilter schoon na elke droogbeurt en controleer ook met regelmaat de afvoer. Stofdeeltjes kunnen er namelijk voor zorgen dat de ventilatoren van de droger verstopt raken en dat kan oververhitting en brand veroorzaken.
Zet de droger ook niet te vaak achter elkaar aan. Laat het apparaat na iedere droogbeurt afkoelen en laat alle vochtige lucht goed ontsnappen. Op die manier verklein je de kans dat de temperatuur van het apparaat heel hoog kan oplopen.
Pas tot slot ook op met het drogen van kledingstukken waar losse onderdelen op zitten, zoals kraaltjes, studs of lovertjes. Deze kunnen losraken en in de ventilatoren terechtkomen, waardoor je warmtepompdroger ook oververhit kan raken.
Goed onderhoud zorgt er niet alleen voor dat het risico op brandgevaar minder wordt, maar ook voor een langere levensduur. Bij een goed onderhouden wasdroger hoeven onderdelen minder snel vervangen te worden.
Een nieuwe warmtepompdroger heeft vaak een sensor die aangeeft wanneer het tijd is om de pluizenfilter schoon te maken. Zonder sensor kun je het beste na iedere droogbeurt meteen de filter legen. Zet de droger nooit aan als de filter beschadigd of helemaal niet aanwezig is.
Plaats een rookmelder in de ruimte waar je wasdroger staat. De meeste branden beginnen met wat rook en met een melder kun je er op tijd bij zijn. Sluit de droger direct aan op een geaard wandstopcontact en gebruik geen stekkerdoos of een haspel. Tot slot moet je ervoor zorgen dat de droger de warmte goed kwijt kan, houd aan de achterkant ongeveer 10 centimeter over.
Veelgestelde vragen over een warmtepompdroger en het brandgevaar
Tot slot kun je hier nog lezen welke vragen andere consumenten vaak stellen over het brandgevaar van warmtepompdrogers.
Welke wasdroger is brandgevaarlijk?
Van alle soorten wasdrogers er zijn is de kans het kleinste dat je warmtepompdroger in de brand vliegt. Het apparaat gebruikt namelijk veel lagere temperaturen om je wasgoed te drogen, waardoor de kans op oververhitting veel minder groot is. Gemiddeld wordt de binnenkant niet warmer dan 35 graden. Ook is er geen warmte element aanwezig, wat het brandgevaar kleiner maakt dan bij andere drogers.
Bij een luchtafvoerdroger wordt de warmte lucht met een slang naar buiten afgevoerd. Het is aan te raden om hiervoor een gladde afvoerslang te gebruiken, zodat de kans kleiner is dat er vuil in blijf hangen. Condensdrogers hebben ook een hitte element, waardoor er hoge temperaturen worden bereikt.