Warmtepompdroger droogt niet goed

Niks is zo vervelend als wanneer je was nog vochtig of zelfs nat uit je warmtepompdroger komt. Gelukkig kun je de oorzaken vaak gemakkelijk zelf oplossen en is het niet nodig om een reparateur te laten komen. In de meeste gevallen moet je een onderdeel even schoonmaken of heb je niet het juiste droogprogramma gekozen. Lees hier welke oorzaken er allemaal zijn en wat je kunt doen om je droogresultaat te verbeteren.
Foto van Yannick
Yannick

Warmtepompdroger expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • De droogtijd van een warmtepompdroger is langer dan bij een condensdroger.
  • Vieze onderdelen kunnen de droogkwaliteit verminderen.
  • Maak je warmtepompdroger regelmatig goed schoon.

Redenen waarom je warmtepompdroger niet goed droogt

Je droger droogt niet goed en dat is natuurlijk heel vervelend. Er zijn verschillende redenen die ertoe kunnen leiden dat je droger niet het gewenste droogresultaat geeft. Hier hebben we de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet:

Je hebt te veel tegelijk gedroogd

Iedere warmtepompdroger heeft een eigen vulgewicht en als je er meer in stopt dan het maximale vulgewicht, zal je wasgoed nooit goed droog worden. Bij een nieuwe droger moet je het vulgewicht altijd afstemmen op dat van je wasmachine, met een kleiner vulgewicht loop je namelijk het risico dat je niet al je was ook kunt drogen. Een groot gezin vereist een warmtepompdroger met een groot vulgewicht, terwijl voor een kleiner gezin een kleinere maximale belading voldoende is.

Je hebt te veel verschillende materialen gedroogd

Niet iedere stof droogt op dezelfde manier en daarom heeft je warmtepompdroger verschillende programma’s. Katoen doet er bijvoorbeeld veel langer over om droog te worden dan synthetische stoffen. Let op wat je in de droger stopt en kies altijd een bijpassend droogprogramma.

Je hebt niet het juiste programma gekozen

Soms duurt het even voordat je je nieuwe warmtepompdroger helemaal onder de knie hebt. Kijk eens in de handleiding naar de verschillende instellingen en droogprogramma’s, soms kan je namelijk zelf de droogtegraad per programma instellen. Houd er ook rekening mee dat een warmtepompdroger op lagere temperaturen droogt, waardoor je soms het ‘extra droog’ of ‘kastdroog +’-programma moet gebruiken om hetzelfde resultaat te bereiken dat je normaal met een kort droogprogramma al bereikte.

Je warmtepompdroger is niet goed schoon

Bij voorkeur reinig je na iedere droogbeurt de pluizenfilter die in de droger zit. Je vind deze in de opening van de deur. Het kan ook zijn dat de sensor vies is, bijvoorbeeld omdat er restjes wasmiddel op zitten. Hierdoor kan het apparaat niet meer goed bepalen hoe nat je was is. De sensor zit niet bij iedere droger op dezelfde plek, controleer je handleiding om de precieze locatie vast te stellen. Je maak de sensor schoon met een vochtige doek, tenzij je een zelfreinigende condensor hebt. Tot slot controleer je de condensor, deze zit achter een klepje op de voorkant van het apparaat en kun je schoonmaken met je stofzuiger.

Je wasgoed is te nat

Warmtepompdrogers gebruiken een temperatuur tussen de 5 en 35 graden Celsius om je wasgoed te drogen. Bij hele natte was kan het dus ontzettend lang duren voordat deze helemaal droog is. Kies er dan voor om je wasgoed wat langer in de droger te laten centrifugeren, hiermee verdwijnt de meeste vocht er al uit en hoef het minder lang in de droger.

Je hebt de afvoerslang al lang niet schoongemaakt

Als je een warmtepompdroger met afvoerslang hebt, kan het zijn dat deze verstopt is. Via deze slang wordt namelijk al het vocht uit je kleding afgevoerd en als daar viezigheid tussen zit, kan er een verstopping komen. Het water kan dan niet meer goed worden afgevoerd en je droger droogt dan niet meer goed.

Voorkomen dat je warmtepompdroger niet meer goed droogt

De meeste drogers gaan jarenlang zonder problemen mee, maar soms komt het toch voor dat je niet het gewenste droogresultaat bereikt. Dit kun je zo veel mogelijk voorkomen door je warmtepompdroger zo goed mogelijk te onderhouden. Hierdoor wordt je wasgoed niet alleen beter droog, maar heeft het apparaat ook een langere levensduur. Er zijn warmtepompdrogers waarbij je een waarschuwing krijgt als het tijd is om een onderdeel schoon te maken, de droger geeft dan zelf aan als de condensor of de pluizenfilter te vies is.

Daarbij is het belangrijk dat je je ook altijd aan het vulgewicht houdt. Als de samenstelling van je huishouden is veranderd en je toch een grotere warmtepompdroger nodig hebt, kan het verstandig zijn om voor een nieuw model met een hoger vulgewicht te kiezen. Je bespaart aanzienlijk op energie, waardoor je je investering vrijwel altijd terug verdient. Vraag je bij het kopen van een nieuwe warmtepompdroger altijd af: ‘Voor hoeveel mensen ga ik de was drogen?’. Een vulgewicht van 8 kg is voldoende voor een huishouden van 3 tot 4 personen.

Let tot slot ook goed op hoe je droogt. Houd stoffen met verschillende droogtijden apart van elkaar en kies altijd het juiste programma. Het kan even duren voordat je door hebt hoe een nieuwe droger werkt, een AEG warmtepompdroger heeft bijvoorbeeld weer hele andere functies dan een warmtepompdroger van een ander merk.

Veelgestelde vragen over een warmtepompdroger droogt niet goed

Ben je nog steeds op zoek naar een goed droogresultaat? Lees dan eens welke vragen andere consumenten over dit onderwerp stellen.

Waarom droogt mijn droger niet goed?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je warmtepompdroger niet goed droogt. Gelukkig is een reparatie bijna nooit nodig, de meeste obstakels kun je zelf gemakkelijk verhelpen. Controleer altijd goed of de trommel, pluizdenfilter, condensor en sensor schoon zijn en of je het juiste droog programma hebt gebruikt. Tot slot kun je ook nog de afvoerslang controleren. Staat je wasdroger vlakbij de muur? Kijk dan of er geen knik in de kabel is gekomen. snelle keuzehulp vriendelijke groet beschikbaar stelt wasverzachter condensdroger

Was nog vochtig uit droger?

Komt je was toch nog steeds vochtig uit de droger? Probeer dan eens om wasdrogerballen te gebruiken. Deze zorgen ervoor dat je was zich door de trommel blijft verplaatsen en niet aan elkaar plakt. Bij beddengoed komt het bijvoorbeeld vaak voor dat je kussensloop ineens in je dekbedovertrek verdwenen is. Wasdrogerballen houden alles gescheiden, waardoor het ook beter droogt.