Kan een warmtepompdroger geplaatst worden in een koude ruimte?
Een warmtepompdroger of condensdroger kan zeker in een hele koude ruimte geplaatst worden, maar zorg er dan wel voor dat de ruimte goed geïsoleerd is. Een warmtepompdroger werkt het beste bij een temperatuur tussen de 5°C en 35°C. Een warmtepompdroger werkt met relatief lage temperaturen, waardoor het langer duurt voordat je wasgoed droog is, wat uitvergroot wordt als je de warmtepompdroger op een koude plek zet.
Je moet wel rekening houden met de warmte en het vocht dat de warmtepomp droger produceert en uitstoot. Het grootste deel van de vochtige lucht wordt ofwel opgeslagen in het reservoir of direct afgevoegd naar de waterafvoer, maar een klein percentage vocht komt vrij in de ruimte, waardoor er vocht/condens op koude oppervlakten komt.
Kun je een warmtepompdroger in een koude schuur of garage zetten?
Ja, dat kan, mits de schuur of garage goed geïsoleerd is. Als je de warmtepompdroger in een erg koude omgeving zet, moet deze extra hard werken om de temperatuur te bereiken die nodig is om je wasgoed te drogen. Dus hou er rekening mee dat je warmtepompdroger in een koude omgeving waarschijnlijk een hoger energieverbruik heeft dan normaal.
Daarnaast, omdat de warmtepompdroger harder moet werken in een lagere omgevingstemperatuur, heeft deze mogelijk ook een kortere levensduur dan wanneer je hem op een warmere plek zet, zoals kamertemperatuur, waarop de droger goed werkt en voor is ontworpen.
In een koude ruimte: Een warmtepompdroger of toch een condensdroger?
Omdat een warmtepompdroger werkt met een relatief lage temperatuur om het wasgoed te drogen, zal deze harder moeten werken en mogelijk ook langer moeten draaien om het wasgoed volledig droog te krijgen. De condensdroger, als alternatief, gebruikt een verwarmingselement om te verwarmen en bereikt hierdoor sneller een hogere temperatuur waarbij het wasgoed sneller droog is.
Condensdrogers hebben, onder normale omstandigheden, altijd een hoger energieverbruik dan warmtepompdrogers. Echter zijn beide typen drogers alleen officieel getest op kamertemperatuur, waardoor je niet met zekerheid kan zeggen welke van de twee typen drogers de beste optie is voor een energiebesparing als je wilt drogen in een hele koude ruimte.
Er zijn echter, naast de lagere energiekosten, verschillende andere redenen om voor een warmtepompdroger te kiezen in plaats van een condensdroger. Warmtepompdrogers zijn nu al jaren de meest populaire keuze in Nederland als het op wasdrogers aankomt. Dat betekent dat fabrikanten dit type droger het meest produceren en doorontwikkelen. Hierdoor heb je een uitgebreidere keuze aan warmtepompdrogers en zijn die modellen daarbovenop veelal geavanceerder dan de gemiddelde condensdroger.
De beste plek om je warmtepompdroger te plaatsen
Een warmtepompdroger kan op verschillende plekken in huis staan, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Hieronder hebben we alles voor je op een rijtje gezet:
- Goed geventileerd: De doorstroom van frisse lucht is belangrijk vanwege de vochtuitstoot van de wasdroger. Denk aan een plek zoals een bijkeuken met een deur naar de tuin, een washok met een raam, of een badkamer met ventilator. Als jouw beoogde wasruimte niet goed geventileerd is, kies dan voor een warmtepompdroger met een lage vochtuitstoot.
- Stevige ondergrond: Een stabiel oppervlak is cruciaal om trillingen en geluidsoverlast te minimaliseren. Plaats de droger op een vlakke, stabiele vloer, zoals in een wasruimte of op de begane grond. Kies het liefst voor een vloer van beton, steen of matte tegels.
- Bovenop wasmachine: Het is ook nog een optie om je warmtepompdroger bovenop je wasmachine te zetten. Vele huishoudens kiezen hiervoor om ruimte te besparen, wat ideaal is in een klein washok of een andere kleine ruimte. Ga hierbij na of beide apparaten op elkaar passen, en maak eventueel gebruik van een tussenstuk of kast.
- Isolatie: Plaats de warmtepompdroger in een goed geïsoleerde ruimte. Een garage of bijkeuken is ideaal zolang de temperatuur daar niet te veel schommelt. Vermijd koude en vochtige plekken om problemen met de droger te voorkomen.
- Dicht bij waterafvoer: Bij warmtepompdrogers heb je de keuze uit twee manieren om het condens te lozen. Je slaat het op een in het waterreservoir en leegt deze regelmatig, of je sluit de droger aan op de waterafvoer. Voor optie 1 heb je iets als een wasbak nodig om het reservoir te legen, en bij optie 2 een vrije waterafvoer.
- Draairichting deur: Bij het plaatsen van je nieuwe wasdroger wil je ook rekening houden met de draairichting van de deur. Bij de meeste wasdrogers opent de deur naar links, bij sommige drogers naar rechts, en enkele modellen hebben een omkeerbare deur.
Veelgestelde vragen over het plaatsen van een warmtepompdroger in een koude omgeving
Kun je een warmtepompdroger in de schuur zetten?
Ja, een warmtepompdroger kan in de schuur staan, maar alleen als de schuur goed geïsoleerd en droog is. Een koude en vochtige schuur kan problemen veroorzaken voor de droger, waardoor hij minder goed werkt.
Kun je een warmtepompdroger overal neerzetten?
Nee, je kunt een warmtepompdroger niet overal neerzetten. De ruimte moet goed geventileerd en droog zijn. Ook is een stabiele en stevige ondergrond belangrijk voor de beste prestaties van de droger.
Kan een warmtepompdroger tegen vorst?
Nee, een warmtepompdroger kan niet goed tegen vorst. Bij temperaturen onder nul kan de droger beschadigd raken of niet goed werken. Daarom is het belangrijk om de droger in een ruimte te plaatsen waar het niet te koud wordt.