Krimpt kleding in een warmtepompdroger

Kleding kán krimpen in een warmtepompdroger, maar dat hoeft niet per se. Omdat warmtepompdrogers drogen met een relatief lage temperatuur, kan heel veel wasgoed zorgeloos de trommel in. Maar als je niet goed oplet, kan het toch voorkomen dat je kleding krimpt of je kleding slijt tijdens de droogbeurt. Wil je weten hoe je je kleding droog krijgt zonder krimpen of slijtage? Lees snel verder!
Foto van Yannick
Yannick

Warmtepompdroger expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Heel veel wasgoed kan in de warmtepompdroger zonder te krimpen.
  • Wat er in de droger kan, hangt af van het materiaal een de drooginstellingen.
  • Bij twijfel, raadpleeg het waslabel van het kledingstuk voor je het in de wasdroger stopt.

Krimpt je kleding in een warmtepompdroger?

Ja, kleding kan krimpen in een warmtepompdroger, maar dit hangt af van het type stof en de drooginstellingen, met name de temperatuur. Warmtepompdrogers werken met relatief lage temperaturen, waardoor de kans op krimpen kleiner is dan bij andere drogers. Toch kunnen kwetsbare stoffen, zoals wol en katoen, alsnog krimpen als ze te lang worden gedroogd of bij te hoge temperaturen. Om dit te voorkomen, is het slim om de kleding op een lagere temperatuur te drogen, niet hoger dan 40 graden, en altijd het waslabel te controleren voor aanbevolen drooginstructies.

Krimpt kleding in een condensdroger?

Er zijn verschillende soorten wasdrogers. Naast de warmtepompdroger heb je ook nog de condensdroger en de luchtafvoerdroger. Bij deze laatste twee soorten wasdrogers is de kans op krimpen groter dan bij een warmtepompdroger. Dit komt doordat condensdrogers en afvoerdrogers op hogere temperaturen werken om de kleding sneller te drogen. Kledingstukken van katoen, wol of zijde kunnen sneller krimpen. Net als bij de warmtepompdroger geldt hier dat je altijd het waslabel moet checken.

Welke kleding mag er in een warmtepompdroger?

Niet alle kledingstukken zijn geschikt voor in de warmtepompdroger. De kans dat het kledingstuk krimpt, slijt of kapotgaat, is hierbij te groot. Echter zijn warmtepompdrogers steeds vaker uitgerust met speciale droogprogramma’s, die het tóch mogelijk maken om bepaalde soorten wasgoed alsnog risicovrij in de wasdroger te drogen.

  1. Katoen: Katoen is meestal veilig voor de warmtepompdroger, maar kan toch krimpen als het op een hoge temperatuur wordt gedroogd. Droog op een lage temperatuur om krimpen te voorkomen.

  2. Wol: Wol mag normaal gesproken niet in de droger. Maar tegenwoordig hebben de meeste warmtepompdrogers een speciaal programma hiervoor, en kan het dus wel!

  3. Zijde: Zijde is gevoelig voor hitte en kan daarom ook niet zomaar in de droger. Er zijn echter enkele drogers die hier ook een speciaal droogprogramma voor hebben.

  4. Synthetische stoffen: Polyester, fleece en nylon zijn veilig voor de warmtepompdroger, omdat deze stoffen minder snel krimpen. Hierdoor kan de meeste sportkleding dus ook gewoon in de wasdroger.

  5. Jeans: Kleding van spijkerstof kun je ook beter niet in de droger stoppen, dit krimpt namelijk gemakkelijk. Maar ook hiervoor hebben sommige warmtepomp drogers speciale programma’s.

  6. Delicate stoffen: Kwetsbare materialen, zoals ondergoed en lingerie, kunnen beter niet in de warmtepompdroger. Deze materialen zijn vaak kwetsbaar en kunnen hun vorm verliezen of beschadigd raken, zelfs op lage temperaturen. Droog deze stoffen liever aan de lucht.

  7. Handdoeken: Handdoeken zijn over het algemeen prima te drogen in een warmtepompdroger. Gebruik een normaal programma om ze heerlijk zacht te krijgen.

  8. Beddengoed: Beddengoed kan in de warmtepompdroger, maar het is aan te raden om een lagere temperatuur te gebruiken. Hierdoor blijven de stoffen langer mooi en voorkom je slijtage.

  9. Dekens: Dit is heel afhankelijk van het materiaal van de dekens. Sommige dekens kunnen prima de droger in, terwijl je andere liever aan de lucht laat drogen of zelfs naar de stomerij brengt in plaats van het thuis te wassen.

  10. Schoenen: Over het algemeen wil je je schoenen niet in de droger stoppen. Maar ook hiervoor hebben sommige warmtepompdrogers een apart programma zodat bepaalde sneakers toch in de wasdroger kunnen.

Als je twijfelt of een kledingstuk of ander wasgoed in de droger kan, is het altijd verstandig om het waslabel te raadplegen. Voor een langere levensduur van je kleding, is deze stap altijd aan te raden.

Meer speciale programma’s in een warmtepompdroger

In een nieuwe warmtepompdroger zit tegenwoordig meer dan één droogprogramma. Moderne drogers zijn hedendaags uitgerust met verschillende droogprogramma’s voor allerlei soorten wasgoed, zodat deze zo zorgvuldig en zorgzaam mogelijk gedroogd worden. Hierbij kun je onder andere denken aan speciale programma’s voor: delicate stoffen, katoen, synthetisch, babykleding, beddengoed, dekens, handdoeken, jeans, lingerie, overhemden, sportkleding, wol en zijde.

En daarnaast zijn er ook allerlei droogvoorkeuren, zoals extra droog, strijkdroog, anti-allergie, eco, gemixt, hygiëne, kastdroog, kort, koud, verfrissen en desinfecteren.

Conclusie: Een warmtepompdroger is beter voor je kleding

Warmtepompdrogers gebruiken lagere temperaturen om je was te drogen. Hierdoor is de kans op schade, zoals krimpen of het slapper worden van stoffen, kleiner. Dit maakt de warmtepompdroger een betere keuze voor het behoud van je kleding op de lange termijn.

Dat gezegd hebbende, om de levensduur van je kleding en ander wasgoed zo veel mogelijk te verlengen, is het drogen van je kleding aan de lucht, dus aan de waslijn of aan een wasrek, de beste optie – ook al duurt dit uiteraard langer. Als je je wasgoed ophangt, hang dit dan het liefst uit de zon, omdat deze de kleuren van je wasgoed kan verbleken.

Veelgestelde vragen over krimpt kleding in warmtepompdroger

Kan kleding krimpen in de droger?

Ja, kleding kan krimpen in de droger, vooral bij hoge temperaturen. Dit geldt met name voor stoffen zoals katoen, wol en linnen. Als je deze stoffen te heet droogt, zullen de vezels samentrekken, wat resulteert in krimpen. Kies daarom altijd voor een lagere droogstand of een programma speciaal voor delicate was om dit te voorkomen.