Wat is een warmtepompdroger?
Een warmtepompdroger is het meest energiezuinige en populaire type droger van het moment. Maar er zijn meer soorten wasdrogers. Traditionele drogers, zoals de condensdroger en de luchtafvoerdroger, gebruiken een verwarmingselement dat veel energie gebruikt en een hoge droogtemperatuur bereikt. Hierdoor is je wasgoed snel droog, maar is de kans op slijtage groot en maak je hoge energiekosten. Een warmtepompdroger droogt met een warmtepomp die de warme lucht hergebruikt. Hierdoor verbruikt deze aanzienlijk minder stroom, maar wordt deze ook minder warm. Door de lagere temperatuur blijft je kleding langer mooi, maar duurt een droogbeurt ook langer.
Omdat de warmtepompdroger zo zuinig droogt, kiezen de meeste huishoudens tegenwoordig voor dit type droger, en worden deze ook het meest geproduceerd.
Waarom een warmtepompdroger met reservoir?
Het vocht dat tijdens het drogen uit het wasgoed onttrokken wordt, moet ergens naartoe. Bij een afvoerdroger wordt de vochtige lucht met een buis naar buiten geleidt. Bij een condensdroger en een warmtepompdroger heb je meestal de keuze uit twee opties voor de condensafvoer.
- Waterreservoir: Het condenswater wordt opgevangen in een ingebouwde condensbak, ook bekend als reservoir. Dit reservoir moet regelmatig geleegd worden. Dat kan gewoon in de wasbak of douche.
- Waterafvoer: Hierbij sluit je de droger direct aan op de waterafvoer met een afvoerslang. Dit kost iets meer tijd bij de installatie van je droger, maar als deze is aangesloten, heb je hier geen omkijken meer naar.
In de meeste gevallen raden wij aan om te kiezen voor een aansluiting op de waterafvoer. Op de lange termijn is dit het makkelijkst en meest gebruiksvriendelijk. Het is echter niet altijd een optie, bijvoorbeeld als je geen waterafvoer hebt in de ruimte waar je je wasdroger wilt plaatsen. De meeste condens- en warmtepompdroger bieden allebei de bovenstaande opties, maar niet altijd. Let daarom, voor je een wasdroger koopt, heel erg goed op of dit model de condenswater afvoer mogelijkheid biedt die jij wilt.
Dit zijn de beste warmtepompdrogers met reservoir van 2024
Als je op zoek bent naar een energiezuinige droger, maar deze niet kan of wil aansluiten op een waterafvoer, heb je een wasdroger met een reservoir nodig. De meeste moderne warmtepompdrogers beschikken hierover, maar niet allemaal. Daarom hebben wij voor je uitgezocht wat de beste warmtepompdrogers met een waterreservoir zijn van 2024.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Voordelen | Nadelen |
Zuinige klasse A+++ Maakt weinig geluid Topklasse bouwkwaliteit Droogt snel |
Voordelen | Nadelen |
Zuinige klasse A+++ Bespaart 1735 euro Maakt weinig geluid | Basisklasse bouwkwaliteit Droogt niet snel |
Voordelen | Nadelen |
Zuinige klasse A+++ Maakt weinig geluid Droogt snel |
Voordelen | Nadelen |
Zuinige klasse A+++ -10% Bespaart 1780 euro Topklasse bouwkwaliteit Droogt snel | Duur |
Voordelen | Nadelen |
Zuinige klasse A++ Maakt weinig geluid Topklasse bouwkwaliteit |
Voor- en nadelen van een warmtepompdroger met reservoir
Bij het kiezen van een warmtepompdroger met reservoir is het belangrijk om zowel de voordelen als de nadelen te overwegen. Hieronder hebben we alles voor je op een rijtje gezet.
Voordelen
- Energiezuinig: Warmtepompdrogers gebruiken minder energie dan andere wasdrogers, wat je energiekosten laag houdt.
- Geen afvoerslang nodig: Het water wordt opgevangen in een reservoir, waardoor je geen afvoerslang of waterafvoer nodig hebt.
- Milieuvriendelijk: Door het lage energieverbruik zijn warmtepompdrogers beter voor het milieu.
- Zachtere droging: De lagere droogtemperaturen zijn vriendelijker voor je kleding, waardoor ze langer mooi blijven.
- Flexibele plaatsing: Omdat je geen afvoerslang nodig hebt, kun je de droger bijna overal plaatsen.
Nadelen
- Langere droogtijd: Omdat warmtepompdrogers met een lagere temperatuur drogen, is de droogtijd van warmtepompdroger iets langer dan dat van een condensdroger.
- Legen waterreservoir: Je moet onthouden het reservoir met regelmaat te legen. Sommige modellen geven aan wanneer de bak geleegd moet worden.
Kiezen voor een warmtepompdroger met of zonder afvoerslang?
Over het algemeen zouden wij aanraden om te kiezen om je nieuwe wasdroger te sluiten op de waterafvoer. Dit is iets meer werk bij de installatie van je wasdroger, maar absoluut iets wat je zelfstandig en snel gedaan zal hebben in slechts een paar stappen. En als de warmtepompdroger aangesloten is, heb je er eigenlijk helemaal geen omkijken meer naar. De afvoer van het condenswater gaat helemaal automatisch.
Maar het is helaas niet altijd mogelijk om je droger op de waterafvoer aan te sluiten. De meest-voorkomende reden is dat je geen waterafvoer beschikbaar hebt waar je je wasdroger wilt plaatsen. En in zo’n geval is het natuurlijk ongelofelijk fijn om de optie te hebben om het condens water op te vangen in het reservoir. Het legen van de bak is eenvoudig, niet zwaar en snel gebeurd. Je plaatst het condenswaterreservoir terug, en je wasdroger is weer klaar voor gebruik!
Veelgestelde vragen over een warmtepompdroger met reservoir
Heeft een warmtepompdroger een opvangbak?
De meeste warmtepompdrogers hebben een opvangbak, maar niet elk model heeft er één. Dus als je van plan bent een nieuwe droger te kopen, controleer eerst in de eigenschappen of de droger die je op het oog hebt over een reservoir beschikt of niet.
Waar blijft het water van een warmtepompdroger?
Het water dat uit je kleding komt tijdens het drogen, wordt opgevangen in het reservoir van de warmtepompdroger. Dit reservoir moet je regelmatig legen. Sommige modellen hebben ook de optie om het water via een slang naar een afvoer te leiden, maar bij een model met reservoir is dit niet noodzakelijk.
Kun je een droger op dezelfde waterafvoer aansluiten als je wasmachine?
Ja, dat kan. In dit geval hoef je niet gebruik te maken van het reservoir. Je kunt een speciaal y-stuk kopen waarmee je twee afvoerslangen op één waterafvoer kunt aansluiten.