1. Programmaduur
Een van de bekendste nadelen is de lange droogtijd. Het duurt langer voor de programma’s klaar zijn en je kleding kastdroog is. Een warmtepompdroger droogt soms twee keer zo langzaam een gewone condensdroger. Je zult dus iets meer geduld moeten hebben. Ook is het belangrijk dat je de trommel niet te vol doet, want dan loopt de droogtijd nog verder op. Heb je geen haast, dan is dit natuurlijk geen probleem. Maar, heb je haast, dan kan het lange wachten erg vervelend zijn. De meeste warmtepompdrogers beschikken over één of meerdere verkorte programma’s, maar deze zijn meestal niet geschikt voor alle materialen.
2. De prijs
De meeste warmtepomp wasdrogers zijn duurder dan andere typen drogers. Voor een gemiddelde warmtepompdroger betaal je zo’n € 800. Een condensdroger is met een gemiddelde prijs van € 450 een stuk goedkoper. Wel is een warmtepompdroger veel energiezuiniger dan een condensdroger. Op de korte termijn is een warmtepompdroger dus duurder, maar op de lange termijn valt hij meestal goedkoper uit.
3. Droogtemperatuur
De langere droogtijd is vooral te wijten aan het feit dat een warmtepomp wasdroger op een veel lagere temperatuur droogt. De temperatuur binnenin de trommel ligt zo’n 20 graden lager dan bij een condensdroger. Dit heeft vele voordelen; je wasgoed krimpt haast niet en in een nieuwe warmtepompdroger blijft je wasgoed langer mooi. Echter, de lage temperatuur kent ook een aantal nadelen. Zo duurt het programma langer. Doe je de trommel te vol, dan loopt de programmaduur snel op.
4. Meer onderdelen
Een warmtepompdroger werkt anders dan bijvoorbeeld een energiezuinige condensdroger. Omdat een warmtepompdroger een andere techniek gebruikt voor het drogen, bestaat de machine uit meer onderdelen. Dit betekent dat er meer onderdelen zijn die kapot kunnen gaan.
5. Meer geluid
Een warmtepompdroger maakt vaak meer geluid dan bijvoorbeeld een luchtafvoerdroger. Heb je je wasdroger in de buurt van de slaap- of woonkamer staan, dan kan dit erg vervelend zijn. Er zijn warmtepompdrogers verkrijgbaar die voorzien zijn van geluidsisolatie. Een voorbeeld van een product die hier aandacht aan heeft besteed is Bosch.
6. Minder ruime trommel
Warmtepompdrogers hebben over het algemeen een minder groot formaat dan andere wasdrogers. Heb je een wasmachine met een vulgewicht van 10 of 11 kg wasgoed, dan zal het lastig zijn om een warmtepompdroger met eenzelfde vulgewicht te vinden.
Veelgestelde vragen over de nadelen van een warmtepompdroger
Wat zijn de nadelen van een warmtepompdroger?
Een warmtepompdroger kent verschillende nadelen. Zo maakt een warmtepompdroger vaak meer geluid, duren de programma’s langer en hebben de trommels een minder groot formaat. Daarnaast zijn er meer onderdelen die kapot kunnen gaan en ligt de prijs voor een nieuwe machine vrij hoog.