Consumentenbond warmtepompdroger

De Consumentenbond is een onafhankelijke partij die producten, waaronder warmtepompdrogers, uitgebreid test op onder andere kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en het energieverbruik. Het is een zeer betrouwbare bron die helpt bepalen wat de beste warmtepompdroger voor jou is. Meer weten? Lees snel verder want wij weten wat de beste warmtepompdroger van 2024 is volgens de Consumentenbond!
1

Bosch WTU87675NL

2

AEG T8DBE86W

3

Samsung DV80TA220AE

4

AEG T9DENS87 FiberPro

5

Siemens WT45W475NL

Laatste update: 21 november 2024

1

Bosch WTU87675NL

2

AEG T8DBE86W

3

Samsung DV80TA220AE

4

AEG T9DENS87 FiberPro

5

Siemens WT45W475NL

Laatste update: 21 november 2024

Foto van Yannick
Yannick

Warmtepompdroger expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • De Consumentenbond is een zeer goede en betrouwbare bron die helpt bij het vinden van de perfecte warmtepompdroger.
  • Bij hun onderzoeken ligt de nadruk op het energieverbruik, de droogprestaties, het gebruiksgemak en de droogsnelheid.
  • Ze reiken predicaten uit voor onder andere 'beste uit de test', 'beste koop', en 'afrader', gebaseerd op hun testen.
  • De beste consumentenbond warmtepompdroger is de Bosch WTU87675NL

Wie is de Consumentenbond?

De Consumentenbond is een zeer betrouwbare en onafhankelijke organisatie die uitgebreid onderzoek doet naar producten en diensten en deze beoordeelt op kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en prestaties. De Consumentenbond doet dit voor onder andere televisies, wasmachines, telefoons, wasdrogers, maar bijvoorbeeld ook matrassen en hypotheken. Zo kunnen consumenten een beter geïnformeerde keuze maken voordat ze tot aanschaf overgaan.

Bovendien zet de Consumentenbond zich in voor jouw rechten als consument. Ze ondersteunen je niet alleen bij het vinden van het product of de dienst die het beste bij jouw behoeften past, maar ze zorgen er ook voor dat je krijgt waar je recht op hebt, denk hierbij aan onder andere juridisch en financieel advies.

De beste warmtepompdroger volgens de Consumentenbond van 2024

De Consumentenbond is een geweldige bron om te achterhalen wat de beste drogers van het moment zijn! Zij voeren namelijk doorlopend verschillende testen uit om na te gaan welke warmtepompdroger het meest gebruiksvriendelijk, nauwkeurig en energiezuinig droogt. Volgens de Consumentenbond zijn dit de beste warmtepompdrogers van 2024!

1

Beste consumentenbond warmtepompdroger

Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A+++
Maakt weinig geluid
Topklasse bouwkwaliteit
Droogt snel
De Bosch WTU87675NL is een zeer zuinige wasdroger met een inhoud van 8 kilogram. Je droogt dus gemakkelijk kleine en grotere ladingen was van 2 of 3 personen. Het apparaat is van topklasse bouwkwaliteit waardoor hij jarenlang meegaat. Het apparaat heeft een SelfCleaning condensor. Hierdoor is er minder onderhoud nodig en blijft de wasdroger tijdens de hele levensduur efficiënt en energiezuinig drogen. Last van een allergie? De functie AllergyPlus haalt extra goed pollen, dierenharen en andere allergenen uit je wasgoed. Met een geluidsniveau van 64 decibel droogt het apparaat relatief stil. Je plaatst hem dus zonder problemen in de buurt van een slaapkamer.
2

Als jij op zoek bent naar een nieuwe wasdroger is de AEG T8DBE86W misschien wel een goede keuze voor jou. Leer hieronder onder uitgebreide review over de AEG T8DBE86W wasdroger!

Het AbsoluteCare-systeem van de droger past zijn droogprogramma’s aan op elk type wasgoed, waardoor je kleding niet krimpt in de wasdroger. Het is bovendien een erg energiezuinige wasdroger die geschikt is voor een klein gezin. Daarnaast zal strijken nauwelijks nog nodig zijn door het eenvoudige gebruik van het antikreuk-programma. Met 65 decibel behoort de wasdroger tot een normaal geluidsniveau, wat vergelijkbaar is met twee mensen die een enthousiast gesprek voeren.

Je zult er niet veel last van hebben, maar het is niet de beste keuze om de droger naast je slaapkamer te plaatsen. Er horen ook wat minpuntjes bij deze wasdroger, zoals de ontbrekende Wi-Fi functie en zelfreinigende condensor. Ook het feit dat de wasdroger niet over een stoomfunctie beschikt is een minpuntje. Wat deze termen allemaal betekenen hebben we hieronder uitgebreid beschreven in de review.

3
Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A+++
Bespaart 1735 euro
Maakt weinig geluid
Basisklasse bouwkwaliteit
Droogt niet snel
De Samsung DV80TA220AE heeft vochtigheidssensoren, zodat je wasgoed niet langer droogt dan nodig. Zodra je handdoeken droog zijn, stopt de warmtepompdroger direct. Hierdoor blijven je favoriete T-shirts langer mooi. Met een vulgewicht van 8 kilogram droog je naast je normale ladingen ook grotere ladingen, zoals beddengoed voor 2 of 3 personen. Je vindt met de 14 droogprogramma's gemakkelijk de juiste instellingen voor je wollen truien of tenniskleding. Dit doe je ook nog eens energiezuinig dankzij het A+++ energielabel. Wil je niet steeds de condensbak legen? Sluit dan de meegeleverde condensafvoerslang aan op de droger, zodat het condenswater direct wegspoelt.
4
Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A+++
Bespaart 1735 euro
Maakt weinig geluid
Topklasse bouwkwaliteit
Droogt snel
De AEG T9DENS87 warmtepompdroger beschikt over een aantal slimme functies die het drogen een stuk gemakkelijker en zuiniger voor je maken. Zo past de A+++ wasdroger automatisch de droogtijd aan op elke lading wasgoed. Hierdoor gaat je kleding langer mee en verbruik je niet te veel energie. Ook handig; de AEG beschikt over FiberPro technologie. De wasdroger meet de vochtigheid van het wasgoed in de trommel en geeft elk kledingstuk de benodigde behandeling. Je hoeft katoenen broeken en synthetische shirts dus niet meer te sorteren. Met de AEG droog je kleine en grotere ladingen wasgoed in één keer.
5
Voordelen Nadelen
Zuinige klasse A++
Bespaart 1465 euro
Maakt weinig geluid
Topklasse bouwkwaliteit
Droogt snel
Je droogt kleine en grotere ladingen was van 2 of 3 personen snel en stil in de Siemens WT45W475NL wasdroger. Met een geluidsniveau van slechts 64 decibel heb je geen last van lawaai, waardoor je de automaat ook in een open ruimte zet. Je kiest 1 van de 15 programma's voor je schone wasgoed. Om een kleine lading snel te drogen, kies je voor het superKort 40 programma. Zo zijn enkele shirts binnen 40 minuten klaar om te gebruiken. Ook de andere programma's drogen sneller dankzij de speedPack technologie. Zo trek je één outfit binnen 20 minuten weer aan. De selfCleaning condenser reinigt je wasdroger automatisch, waardoor je minder onderhoud hebt. Zo blijft de droger altijd energiezuinig in gebruik.

Hier test de Consumentenbond warmtepompdrogers op

De Consumentenbond test doorlopend de drogers van zowel grotere als kleinere merken en let daarbij in het bijzonder op het energieverbruik, de droogprestaties, het gebruiksgemak en de snelheid waarmee de droger het wasgoed droog heeft.

In hun onderzoeken kijkt de Consumentenbond naar alle verschillende soorten drogers; luchtafvoerdroger, condensdroger en warmtepompdroger. Het overgrote deel van de wasdrogers die ze onderzoeken, zijn echter warmtepompdrogers. Dit is omdat inmiddels bijna 80% van alle verkochte drogers een warmtepompdroger is, en dit percentage blijft stijgen. Omdat de warmtepompdroger aanzienlijk minder energie verbruikt dan de andere typen drogers, raden zowel de Consumentenbond als wijzelf aan om dit type droger aan te schaffen.

Hieronder leggen we uit waar de Consumentenbond precies allemaal op test:

Droogprestaties

Je koopt een droger om te drogen, dus het is vanzelfsprekend dat de Consumentenbond controleert hoe goed bepaalde modellen dit doen. Daarbij kijkt de Consumentenbond naar 3 verschillende onderdelen:

  1. Nauwkeurigheid van de droogprogramma’s: Om te meten hoe droog het wasgoed precies is na het draaien, meet de Consumentenbond hoeveel vocht er nog in het wasgoed zit, en of dat overeen komt met wat het programma belooft.
  2. Gelijkmatigheid van drogen: Niet iedere wasdroger of droogprogramma droogt even gelijkmatig. Daarom wordt ieder kledingstuk individueel gecontroleerd.
  3. Kreukels: Als consument is het fijn om te weten of je tijd kan besparen op strijkwerk, dus daarom test de Consumentenbond ook hierop.

Energieverbruik

Wasdrogers zijn energieslurpers! En ondanks dat warmtepompdrogers aanzienlijk minder stroom verbruiken dan een traditionele condensdroger, zorgen ze alsnog voor een flinke bijdrage aan je energiekosten. Daarom heeft niet alleen het milieu er baat bij als je een energiezuinige warmtepompdroger gaat kopen, maar jijzelf ook. De Consumentenbond berekent het energieverbruik per kilo was, op basis van een 70% gevulde trommel.

Gebruiksgemak

Hiervoor kijkt het panel van de Consumentenbond naar verschillende onderdelen, zoals de gebruiksaanwijzing, de bediening en het selecteren van verschillende droogprogramma’s, het vullen en legen van de droger, het legen van de condensbak (reservoir), het schoonmaken van de pluizenfilter en de condensor (warmtewisselaar) en het schoonmaken van het fijnfilter, wat een extra filter is dat je ziet bij warmtepompdrogers.

Droogsnelheid

Uiteindelijk kan iedere droger je wasgoed droog krijgen, maar het verschilt per model hoe lang dit duurt. Daarom test de Consumentenbond per warmtepompdroger hoe lang ze hier precies over doen met zowel een katoenwas als een synthetische was. Vaak doen energiezuinige drogers er langer over om wasgoed volledig droog te krijgen, dit komt omdat deze met een lagere temperatuur drogen.

Condensatie-efficiëntie

Warmtepompdrogers drogen je wasgoed door het vocht uit het wasgoed te condenseren. Dit vocht wordt opgevangen in het reservoir dat handmatig geleegd moet worden, of wordt afgevoerd via de waterafvoer. Bij iedere warmtepompdroger komt een klein deel van die vochtigheid vrij in de ruimte waar de droger staat, wat die ruimte vochtig kan maken. De Consumentenbond meet hoeveel vochtigheid er bij ieder model vrijkomt en geeft dit een score.

Geluidsniveau

Over het algemeen maken drogers veel minder geluid tijdens het drogen dan wasmachines doen tijdens het wassen. Om die reden speelt voor velen het geluidsniveau van een wasdroger een veel minder belangrijke rol. Desondanks gaat de Consumentenbond na hoeveel lawaai ieder model maakt tijdens het drogen.

Wat test de Consumentenbond NIET?

  1. Ze testen niet wat de levensduur van een warmtepompdroger is, ondanks dat het voor de consument natuurlijk heel interessante informatie is hoe lang een wasdroger mee gaat. Dit is namelijk een erg lang onderzoek, en de kans is groot dat zodra ze genoeg data hebben, de desbetreffende warmtepompdroger niet eens meer te koop is.
  2. Ze testen ook enkel de droogprestaties, de droogsnelheid en het energiegebruik bij 2 programma’s: katoen kastdroog en synthetisch. Ze testen niet alle verschillende programma’s omdat die erg uiteen lopen en je daarin eigenlijk geen vergelijking kunt maken.
consumentenbond warmtepompdroger

Nieuwe warmtepompdroger kopen: tips van de Consumentenbond

De Consumentenbond geeft verschillende tips voor het vinden van de meest geschikte wasdroger voor jou. Hieronder vatten we samen waar je volgens de Consumentenbond allemaal op moet letten.

  1. Het type wasdroger: Je hebt keuze uit de luchtafvoerdroger, de condensdroger, de warmtepompdroger en de gasdroger. Warmtepompdrogers worden tegenwoordig het meest verkocht en is ook de optie die zowel wij als de Consumentenbond aanraden.
  2. Zuinig versus snel en droog: Wasdrogers verbruiken veel stroom. Warmtepompdrogers verbruiken het minst, maar drogen met een lage temperatuur waardoor het langer duurt voor je was volledig droog is. Op het energielabel vind je hoe snel een droger droogt en het effect dat deze zal hebben op je energierekening.
  3. Geschikte wasdroger voor je wasruimte: Afhankelijk van waar je je droger wilt plaatsen, heb je slechts bepaalde opties. We leggen het uit.
    1. Afvoer condenswater: Bij een condensdroger of warmtepompdroger kun je meestal kiezen uit waterafvoer via de condensbak of via de waterafvoer, wat meerdere mogelijkheden biedt. Maar als je de vochtige lucht naar buiten wil afvoeren via een buis, moet je kijken naar luchtafvoerdrogers.
    2. Vochtigheid wasruimte: Sommige warmtepompdrogers en condensdrogers stoten meer vochtige lucht uit dan andere. Als je wasruimte slecht geventileerd is, kan dit een probleem zijn omdat er mogelijk schimmel ontwikkelt.
    3. Geluidsniveau: Afhankelijk van waar je droger komt te staan, kan de hoeveelheid lawaai die het apparaat maakt tijdens het draaien erg storend zijn. Mogelijk wil je kijken naar specifieke, stille modellen. Het geluid wordt aangegeven in decibel (dB).
    4. Draairichting van de deur: De deur van een wasdroger opent meestal naar rechts, maar er zijn ook modellen die naar links openen. Vanwege de plaatsing van je wasdroger heeft één van die opties mogelijk je voorkeur.
  4. Capaciteit: Dit gaat over het vulgewicht. Het vulgewicht geeft de hoeveelheid wasgoed aan die je per cyclus kan drogen. Volgens de Consumentenbond kun je beter een kleine droger kopen dan een grotere, omdat een groot deel van het wasgoed niet in de droger kan.
  5. Gebruiksgemak: Je moet een droger regelmatig schoonmaken. Sommige modellen zijn uitgerust met bijvoorbeeld een onderhoudsvrije of zelfreinigende condensor, wat werk uit jouw handen neemt.
  6. Programma’s en opties: Afhankelijk van het type wasgoed dat je wilt drogen, kan het handig zijn om te kiezen voor een model met bepaalde speciale programma’s, zoals dekbedden, spijkerstof, sportkleren en wol.
consumentenbond warmtepompdroger

De predicaten van de Consumentenbond

Op basis van de testen die de Consumentenbond uitvoert, reiken ze bepaalde predicaten uit aan bepaalde producten per productcategorie. Dit specifieke model verdient het volgens de Consumentenbond op uitgelicht te worden! Hieronder leggen we een aantal van deze onderscheidingen uit.

Beste uit de test

Apparaten met dit predicaat zijn van de beste kwaliteit, en beter dan de andere beoordeelde producten in deze categorie. De drogers krijgen ook een rapportcijfer dat aangeeft hoe goed ze scoren, en deze worden ook toegelicht.

Beste koop

De wasdrogers die het predicaat ‘Beste Koop’ hebben, worden door de Consumentenbond geprezen om hun prijs-kwaliteitverhouding. Dat houdt in dat je met deze modellen een uitstekende wasdroger op de kop tikt voor een mooie prijs.

Afrader

De kwaliteit van het apparaat met dit predicaat is erg slecht, zo slecht dat je deze droger beter niet kunt kopen. Dit predicaat wordt alleen gegeven aan apparaten met rapportcijfer lager dan 3,0.